Citroen tiramisu (ook lekker met limoncello!)
- Door Judith Pagrach
- Italiaans
- voor 10 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten

Een heerlijke zomerse tiramisu variatie: citroen tiramisu. Zo lekker en fris! Het ideale zomertoetje. Waar je normaal gesproken tiramisu maakt met koffie, gebruiken we dit keer frisse citroen.
De mascarpone heb ik ook vervangen door een wat lichtere variant, namelijk ricotta. Daarmee is het lekker licht en een perfecte afsluiter voor elke zomerse maaltijd. Door het room mengsel doen we frisse citroen curd.
In sommige recepten worden rauwe eieren gebruikt. In dit recept niet. Het is daarmee een recept wat voor iedereen geschikt is. Jong en oud, zwanger of niet zwanger.
Wil je het glutenvrij maken? Gebruik dan glutenvrije lange vingers. Deze koop je gewoon in de supermarkt.
Tiramisu met lemon curd geeft het die extra subtiele citroen smaak. Lemon curd kun je zelf maken of kant-en-klaar in de winkel kopen. Klop de curd even los met de ricotta zodat je het makkelijk door de slagroom kunt vouwen.
Maak er limoncello tiramisu van
De lange vingers dippen we in citroen limonade. Maar, als je zin hebt, maak je er met het grootste gemak een limoncello tiramisu van. Dip de lange vingers in dat geval in limoncello. Smullen!
Voorbereiden van de citroen tiramisu
Tiramisu is echt een dessert wat je goed van te voren kunt maken. Dan kunnen de smaken extra goed intrekken en krijg je de perfecte textuur. Maak hem een dag van tevoren bijvoorbeeld.
Heb je niet zo lang de tijd? Zet minimaal een uur in de koelkast. Garneer hem op het laatste moment met verse citroen, witte chocolade en basilicumblaadjes.
Ik maakte dit lekkers in een grote schaal. Je kunt er ook voor kiezen om het in kleine 1-persoons schaaltjes te maken. Iedereen gaat dit vast heel erg lekker vinden! Citroen tiramisu mag je deze zomer niet missen. Maar eigenlijk kan het toetje het hele jaar door wel!

Citroen tiramisu (ook lekker met limoncello!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 15 minuten
voor 10 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 250 gram ricotta
- 3 el lemon curd
- 20-24 (glutenvrije) lange vingers
- 2 el citroen limonade of limoncello
- garneren met:
- 1 citroen in schijfjes gesneden
- 50 gram witte chocolade krullen
- paar blaadjes basilicum
Benodigdheden
- schaal 20 x 30 cm
- handmixer of standmixer
Instructies
- Giet de limonade of limoncello op een bord en dip daar kort de lange vingers in.
- Bedek de bodem van de schaal met lange vingers.
- Meng de ricotta met de lemon curd. Klop de slagroom stijf. Vouw nu de ricotta er doorheen.
- Scheep de helft van het mengsel over de lange vingers.
- Leg hier nu weer een laag lange vingers op. Verdeel de rest van het roommengsel hier overheen.
- Strijk glad. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
- Als je klaar bent om het dessert te serveren garneer je deze met citroenschijfjes, witte chocoladeschaafsel en basilicumblaadjes.

Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 132 | Calorieën uit vetten 76 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 9g, Waarvan | 14% | |
Verzadigde vetzuren 5g | 26% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen