Dhal curry (Indiase splitlinzen curry)
- Door Judith Pagrach
- Indiaas
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten

Dhal curry is een Indiase curry gemaakt met splitlinzen. Het is een traditionele curry die al eeuwenlang wordt gegeten. Hij is door de splitlinzen gelig van kleur, volledig vegetarisch en zelfs veganistisch en heel erg voedzaam. Bovendien is het ook nog eens een low budget recept.
Eigenlijk dus een prima recept zo voor het begin van het jaar! Zelf aten we er een raita en naan brood bij, maar traditioneel eet je de dhal met rijst. Als je dan helemaal gezond wil doen, ga je voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.

Dhal curry (Indiase splitlinzen curry)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 200 gram (rode) splitlinzen
- 300 gram tomatenblokjes (uit blik of pak)
- 200 ml kokosmelk
- 1 witte ui (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (uit geperst)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 1/2 tl korianderzaad
- 1/4 tl chilivlokken
- snuf zout
- voor erbij:
- naan of rijst en een komkommer yoghurt dip
Benodigdheden
- koekenpan
- kookpan
Instructies
- Kook de splitlinzen volgens de instructies op de verpakking.
- Zet de koekenpan intussen op het vuur en voeg de komijnzaad, korianderpoeder, chilivlokken, kurkuma en zout toe. Bak enkele minuten in de droge pan. Giet wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook.
- Voeg de tomatenblokjes toe, bak enkele minuten en giet dan de kokosmelk erbij. Laat op laag vuur sudderen.
- Giet de linzen zo nodig af en giet het andere mengsel erbij. Roer goed door en serveer direct.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 688 | Calorieën uit vetten 150 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 17g, Waarvan | 26% | |
Verzadigde vetzuren 14g | 69% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Lekker! Ik gooi de rode linzen altijd direct door het tomaten/curry mengsel. Ze sudderen dan lekker mee en vallen uiteindelijk bijna uit elkaar, waardoor het een heerlijke romige saus wordt.
Goed begin van het nieuwe jaar!
Lekker! Dat is dan waarschijnlijk met linzen uit blik denk ik? Ik heb gedroogde linzen gebruikt dus die moeten eerst even goed koken zodat ze zacht worden :-).
Heerlijk! Lijkt erg op het oude recept van m’n Surinaams-Hindoestaanse oma.
Leuk om te horen! Dit is ook ongeveer hoe mijn Hindoestaanse familie het maakt :-).
Inderdaad merk ook ik, dat dit recept echt lekkerder wordt, als je de droge linzen uit zak, gaar laat koken in de tomatensaus in plaats van dat je ze van te voren kookt. Heerlijk recept dit. Dank je wel