Eendenborstfilet met perencompôte, aardappelpuree en groene asperges

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd45 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Eend heeft een luxe uitstraling en is daarmee de perfecte ster van je kerstdiner! Dit recept maakte Jerome een tijdje geleden en is perfect in balans door de romige aardappelpuree, de frisse asperges en de knapperige korst van de eend met de zachte binnenkant. De stoofpeertjescompôte geeft iets heerlijk zoets aan het geheel. Wat heb ik genoten van deze maaltijd, dus wat mij betreft mag 'ie het zeker vaker maken :-)! Het lekkerste smaakt de eend als de buitenkant knapperig is en de binnenkant zacht en mals. Dit bewerkstellig je door incisies te maken en vervolgens de eend op heel heet vuur dicht te schroeien. Vervolgens laat je hem in de oven nagaren voor een perfecte binnenkant (oftewel een perfecte 'cuisson' zoals men dat zo mooi heet ;-)).

Eendenborstfilet met perencompôte, aardappelpuree en groene asperges

Eendenborstfilet met perencompôte, aardappelpuree en groene asperges

  • Voorbereidingstijd45 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Voor de eendenborstfilet:
  • 2 kleine eendenborstfilets
  • takje tijm
  • 25 gram roomboter
  • peper
  • zout
  • Voor de perencompote:
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • 500 gram Gieser Wildeman peren (in blokjes van ca. 2 x 2 cm)
  • 350 ml rode wijn
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stuk steranijs
  • blokje roomboter
  • Voor de aardappelpuree:
  • 600 gram kruimige aardappels
  • 100 ml lauwwarme halfvolle melk
  • 70 gram crème fraîche
  • 1 el verse bieslook (in dunne ringen)
  • 1/8 tl zwarte peper
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • Voor de asperges:
  • 250 gram groene asperges
  • grof zeezout naar smaak
  • optioneel: truffelolie naar smaak

Benodigdheden

  1. koekenpan (geschikt voor de oven)
  2. steelpan (voor de compôte)
  3. grote pan (voor de aardappels)
  4. stamper
  5. grillpan of koekenpan (voor de asperges)

Instructies

  1. Zet de steelpan op middelhoog vuur en voeg de boter toe, gevolgd door de sjalot. Fruit de sjalot en voeg vervolgens stukjes peer, wijn, suiker, kaneelstokje en steranijs toe. Zet het vuur laag en laat ca. 1.5 uur inkoken, met de deksel op de pan inkoken. Houd het vochtpeil in de gaten en voeg zonodig meer vocht toe.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze circa 25 minuten in ruim kokend water.
  3. Leg de eendenborstfilets neer met de velkant naar boven. Met een scherp mes maak je schuine incisies in het vel. Kruid de eenden in met peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Zet de koekenpan op hoog vuur en wanneer de pan goed heet is, leg je de eendenborstfilets in de pan, met de velkant naar beneden. Bak 5 minuten op de velkant en nog zo'n 3 minuten aan de andere kant.
  6. Voeg de boter toe, samen met de tijm en giet, wanneer de boter is gesmolten over de eend heen. Draai de eend om en herhaal.
  7. Zet vervolgens de pan, inclusief eend en botersaus nog zo'n 3-5 minuten in de oven.
  8. Snijd intussen de achterkantjes van de asperges af en zet de grillpan op hoog vuur. Giet er wat olijfolie in en doe de asperges erbij. Besprenkel met zeezout en bak ca. 5 minuten. Draai het vuur uit en giet er eventueel wat truffelolie overheen.
  9. Haal de eend uit de oven en laat deze even rusten.
  10. Maak de aardappelpuree door de aardappels af te gieten en de melk, peper en nootmuskaat bij de aardappels te voegen. Stamp met de stamper tot een puree en meng de crème fraîche en bieslook er doorheen.
  11. Dien de borden op. Maak een bedje van aardappelpuree. Leg hier de eend op met daarbij de stoofperencompôte. Leg de asperges ernaast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *