Fatteh

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Fatteh

Fatteh blijft toch een van mijn all time favourites. Dit gerecht wordt in het hele Midden-Oosten gemaakt en kent talloze variaties. Ik heb er een hoop geproefd, maar voor mij blijft deze ultieme ‘classic’ toch het lekkerste.

Ingrediënten

  • 500 gram
  • volle yoghurt
  • 300 gram
  • gehakt
  • 300 gram
  • kipfilet
  • 1 Libanees
  • brood
  • 1 blikje
  • kikkererwten
  • (a 400 gram)
  • 1
  • kaneelstokje
  • 1
  • laurierblad
  • 1 tl
  • komijn
  • sambal
  • naar smaak
  • zwarte
  • peper
  • naar smaak
  • snuf
  • zout
  • 2 el
  • tahin
  • 3 el
  • maïzena
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • enkele takjes
  • platte peterselie

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • steelpan
  • keukenpapier

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Doe de kipfilet in een pan met kokend water, een kaneelstokje en laurierblad en laat deze hierin garen. Bak ondertussen het gehakt rul en zet deze apart.
  3. Doe de kikkererwten in een kom en breng deze op smaak met komijn, zout, peper en sambal (pittigheid naar wens), doe hier nog een eetlepel tahin bij en meng goed.
  4. Verdeel de kikkererwten nu in een ovenschaal en zorg dat ze de bodem zo veel mogelijk bedekken. Doe hier het gehakt overheen.
  5. Als de kipfilet gaar is, kun je deze nu in reepjes uit elkaar trekken en/of snijden en doe je deze laag nu in de schaal over het gehakt heen.
  6. Rooster nu het Libanese brood, dit kun je onder een grill doen maar het lekkerst is in een laagje zonnebloem olie in een pan bakken of frituren. Als deze bruin en krokant is haal je het er uit en laat je het uitlekken op een keukenpapiertje.
  7. Ondertussen zet je een steelpannetje op het vuur met de yoghurt, 2 eetlepels tahin, de geperste knoflook en 3 eetlepels maïzena. Blijf dit nu roeren tot het begint de koken, en haal het dan van het vuur af. Het inmiddels afgekoelde brood kun je verkruimelen en als laagje over de kipfilet strooien.
  8. Tot slot giet je het yoghurt mengsel over de laagjes in de ovenschaal heen. Zet de ovenschaal nu een kwartiertje in de oven op 160-180 graden. Als je de ovenschaal uit de oven haalt, kun je voor het serveren deze nog garneren met peterselie en eventueel wat paprikapoeder en gemalen komijn.
13 mensen willen het maken
5 mensen hebben dit recept gemaakt

‘There is no sincerer love than the love of food’ beschrijft eigenlijk in een zin mijn verhouding met lekker eten. Waar voor sommigen eten als ‘nodig’ wordt gezien of puur als voeding gaat het voor mij verder. Eten is genieten en sensatie voor de zintuigen. Het eindeloos uitproberen met alle mogelijke combinaties en dat vind ik fascinerend. Hoe het toevoegen van een kruid of ingrediënt iets zo volledig kan veranderen en je smaakpapillen kan triggeren, ik zou de hele dag kunnen experimenteren met eten!Omdat ik volbloed Libanese ben en ook opgegroeid ben met de Libanese keuken ligt mijn voorkeur toch stiekem bij die keuken. De liefde voor eten die in die cultuur heerst vind ik fascinerend, de dagen staan in het teken van eten.

One response to “Fatteh

  • Marja

    Mmmm, super lekker dit:) vanavond gegeten en zeker voor herhaling vatbaar. Peterselie vervangen door koriander omdat ik dat in huis had. Dank je wel.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *