Gezonde kwarkbollen
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Het stond al een hele tijd op mijn lijstje om eens zelf kwarkbollen te maken. Tijdens mijn allereerst baan, ging ik in de pauze vaak naar bakkerij Simon Meijssen op de Vijzelstraat in Amsterdam. Daar bestelde ik dan steevast een kwarkbol met kaas. De eerste paar keer keek het personeel ongelovig aan. Maar echt, de combinatie van zoet en zout is zoooo lekker.
De variant die ik zelf bakte was iets gezonder. Ik heb daarvoor als basis het recept van Keukenboef gebruikt voor golden chai kwarkbollen. Door speltmeel te gebruiken in plaats van witte tarwebloem wordt het een tikkeltje gezonder. Dit meel is minder bewerkt en bevat meer voedingsstoffen dan witte tarwebloem. Het betekent ook dat de kwarkbollen iets steviger zijn.
Het leuke is dat het normaal best wel wat tijd kost om broodjes te bakken, want deze moeten normaal minstens een keer rijzen. Dit recept is echt easy peasy en bevat geen gist. Hierdoor kun je, hoppa, meteen door en staan deze lekkere tussendoortjes in een half uurtje op tafel. Lekker los of om te beleggen. Met bijvoorbeeld dat plakje kaas ;-).
Gezonde kwarkbollen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 250 gram speltmeel
- 250 gram kwark
- 1 el bakpoeder
- 100 gram rozijnen
- 2 eieren
- 3 el honing
- 1 el speculaaskruiden
- snuf zout
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
- mengkom
Instructies
- Leg de rozijnen in een kom en giet er water bij totdat de rozijnen onder water staan.
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Meng het meel, zout, speculaaskruiden en bakpoeder.
- Kluts de eieren los en meng deze in een aparte kom met de kwark en honing.
- Roer met een pollepel het natte mengsel door het droge mengsel.
- Giet de rozijnen af en roer de rozijnen er doorheen.
- Met behulp van 2 lepels (of nog makkelijker, een ijsschep), maak je 8 bolletjes/ hoopjes op de bakplaat.
- Zorg ervoor dat er minimaal 2 centimeter tussen de broodjes zit.
- Bak in circa 20 minuten gaar.
- Laad afkoelen op een draadrek.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 255 | Calorieën uit vetten 38 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 7% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 7% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik heb uit het deeg 12 kleinere bolletjes gemaakt, echter zijn ze na 20 minuutjes en afkoelen wel erg vast van binnen, ligt dit aan de baktijd of aan het speltmeel? Heb wel rozijnen en gedroogde cranberry’s gebruikt had niet voldoende rozijnen :)
Buitenzijde wel lekker krokant!
Ik maak deze heerlijke bollen inmiddels regelmatig! Omdat ik glutenvrij moet eten gebruik ik amandelmeel en dat werkt en smaakt prima.
Vandaag heb ik deze bolletjes gemaakt. Ze zijn me daar lèkker!! Mjum! Alleen was de buitenkant nogal donker geworden, maar ik had de oven op 200°C hetelucht + boven- en onderwarmte. Wellicht de volgende keer de temp op 180°C? Of liever alleen boven- en onderwarmte op 200°C?
Bedankt voor dit recept! Deze gaat vaak in de herhaling. 👌
Ik maak ze erg vaak, ben er zo dol op. Elke ochtend maak ik er 2 warm in de oven en dan heb je een heerlijk ontbijtje dat zo klaar is.
superleuk om te horen!