Arepas met pulled chicken, tomatensalsa en guac

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

De eerste arepas die ik ooit at, at ik 10 jaar geleden. Ik had Colombiaanse vriendinnen die iets klaarmaakten uit hun thuisland. Arepas dus. Ik geloof niet dat ik sinds die tijd nog arepas heb gegeten, maar ineens dacht ik eraan om die eens te maken. Arepas zijn een soort dikke maïspannenkoeken die in delen van Zuid-Amerika worden gegeten.

Niet alleen in Colombia eet men ze namelijk, ook bijvoorbeeld in Venuzuela zijn ze populair. Je kunt ze zo eten, je kunt ze vullen of toppen. Ik koos voor dat laatste en ging voor pulled chicken, guacamole en een frisse tomatensalsa. Het resultaat zijn lekker zachte pannenkoekjes met een fris pittige topping.

Het maïsmeel wat je nodig hebt is van het merk PAN en kun je kopen bij grotere Albert Heijn filialen, toko's en exotische supermarkten. Let op dat je niet polenta meel koopt, dat is namelijk ongekookt en degelijk anders.

Arepas met pulled chicken, tomatensalsa en guac

Arepas met pulled chicken, tomatensalsa en guac

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 340 gram maïsmeel (PAN)
  • 600 ml warm water
  • 1 tl zout
  • 1 tl olie (olijfolie of arachideolie bijvoorbeeld)
  • Voor de pulled chicken:
  • 1 kipfilet
  • 5 el barbecuesaus
  • Voor de tomatensalsa:
  • 4 grote tomaten
  • 1 rode ui
  • 3 takjes koriander
  • Voor de guacamole:
  • 1 avocado
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • sap van 1/2 limoen
  • snuf zout

Benodigdheden

  • grillplaat of koekenpan
  • kookpan
  • staafmixer, blender of hakmolen

Instructies

  1. Bren een pan water aan de kook en leg hier de kipfilet in. Kook de kip gaar.
  2. Maak ondertussen het deeg voor de arepas. Meng zout en maïsmeel en giet hier water en olie bij. Roer met een houten pollepel goed door en laat zo'n 10 minuten staan zodat het maismeel al het vocht kan opnemen.
  3. Maak intussen de salsa door de tomaten, ui en koriander fijn te snijden en te mengen.
  4. Pureer de avocado, knoflook, sjalotje en peper en breng op smaak met zout en limoensap.
  5. Verdeel het deeg in 8 stukken. Rol er ballen van en druk deze plat zodat je schijven van zo'n 1,5 - 2cm dik hebt.
  6. Zet een grillplaat of koekenpan op hoog vuur. Bak de arepas aan beide kanten enkele minuten (circa 4 minuten aan elke kant), totdat ze gaar zijn.
  7. Trek intussen de kip met 2 vorken uit elkaar en meng met de barbecuesaus.
  8. Bak alle arepas gaar. Je kunt er voor kiezen om te arepas te vullen met de toppings of de toppings bovenop te leggen. Wij kozen voor het laatste.
  9. Besmeer je arepa met guacamole, leg hier wat pulled chicken op en maak af met tomatensalsa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *