Gezonde kwarkbollen

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category

Het stond al een hele tijd op mijn lijstje om eens zelf kwarkbollen te maken. Tijdens mijn allereerst baan, ging ik in de pauze vaak naar bakkerij Simon Meijssen op de Vijzelstraat in Amsterdam. Daar bestelde ik dan steevast een kwarkbol met kaas. De eerste paar keer keek het personeel ongelovig aan. Maar echt, de combinatie van zoet en zout is zoooo lekker. De variant die ik zelf bakte was iets gezonder. Ik heb daarvoor als basis het recept van Keukenboef gebruikt voor golden chai kwarkbollen. Door speltmeel te gebruiken in plaats van witte tarwebloem wordt het een tikkeltje gezonder. Dit meel is minder bewerkt en bevat meer voedingsstoffen dan witte tarwebloem. Het betekent ook dat de kwarkbollen iets steviger zijn. Het leuke is dat het normaal best wel wat tijd kost om broodjes te bakken, want deze moeten normaal minstens een keer rijzen. Dit recept is echt easy peasy en bevat geen gist. Hierdoor kun je, hoppa, meteen door en staan deze lekkere tussendoortjes in een half uurtje op tafel. Lekker los of om te beleggen. Met bijvoorbeeld dat plakje kaas ;-).

Ingrediënten

  • 250 gram
  • speltmeel
  • 250 gram
  • kwark
  • 1 el
  • bakpoeder
  • 100 gram
  • rozijnen
  • 2
  • eieren
  • 3 el
  • honing
  • 1 el
  • speculaaskruiden
  • snuf
  • zout

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • mengkom

Instructies

  1. Leg de rozijnen in een kom en giet er water bij totdat de rozijnen onder water staan.
  2. Verwarm de oven voor op 200 C.
  3. Meng het meel, zout, speculaaskruiden en bakpoeder.
  4. Kluts de eieren los en meng deze in een aparte kom met de kwark en honing.
  5. Roer met een pollepel het natte mengsel door het droge mengsel.
  6. Giet de rozijnen af en roer de rozijnen er doorheen.
  7. Met behulp van 2 lepels (of nog makkelijker, een ijsschep), maak je 8 bolletjes/ hoopjes op de bakplaat.
  8. Zorg ervoor dat er minimaal 2 centimeter tussen de broodjes zit.
  9. Bak in circa 20 minuten gaar.
  10. Laad afkoelen op een draadrek.
Tip: je kunt deze kwarkbollen prima in de vriezer bewaren als je ze goed verpakt in plasticfolie.

3 responses to “Gezonde kwarkbollen

  • Cindy

    Ik heb uit het deeg 12 kleinere bolletjes gemaakt, echter zijn ze na 20 minuutjes en afkoelen wel erg vast van binnen, ligt dit aan de baktijd of aan het speltmeel? Heb wel rozijnen en gedroogde cranberry’s gebruikt had niet voldoende rozijnen :)
    Buitenzijde wel lekker krokant!

    Beantwoorden
  • Esther

    Ik maak deze heerlijke bollen inmiddels regelmatig! Omdat ik glutenvrij moet eten gebruik ik amandelmeel en dat werkt en smaakt prima.

    Beantwoorden
  • Trijntje

    Vandaag heb ik deze bolletjes gemaakt. Ze zijn me daar lèkker!! Mjum! Alleen was de buitenkant nogal donker geworden, maar ik had de oven op 200°C hetelucht + boven- en onderwarmte. Wellicht de volgende keer de temp op 180°C? Of liever alleen boven- en onderwarmte op 200°C?

    Bedankt voor dit recept! Deze gaat vaak in de herhaling. 👌

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *