Glutenvrije scones (lekker met jam & clotted cream!)

  • voor 10 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd25 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Scones zijn een Britse lekkernij die niet mag ontbreken bij een high tea. Het zijn een soort hoge koeken die je doorsnijdt en vult met bijvoorbeeld clotted cream en jam. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is veel lekkerder en helemaal niet moeilijk! Lees snel verder voor mijn scones recept.

Maar eerst meer over de herkomst van scones. Deze gebakjes worden meestal gemaakt met bloem, suiker, boter, melk en bakpoeder.

Uit het Verenigd Koninkrijk

Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Om precies te zijn Schotland. Het woord "scone" komt van het Oud Schotse woord "sgonn", wat "brood" betekent. De eerste scones werden waarschijnlijk gemaakt in de 16e eeuw en werden op open vuur gebakken op een gietijzeren plaat.

Tegenwoordig worden scones vaak gebakken in een oven en zijn er veel variaties te vinden, zoals met cranberry's, blauwe bessen, chocolade of zelfs hartige varianten met kaas en kruiden.

Scones zijn tegenwoordig populair over de hele wereld en worden vaak geassocieerd met de Britse keuken en tradities. Je kunt geen high tea hebben zonder scones. Ook met Pasen zijn ze steeds meer gemeengoed.

Glutenvrije scones

Wist je dat je ook heel makkelijk glutenvrije scones kan maken? Ik vervang de traditionele witte tarwebloem door een mengsel van rijstmeel, havermeel en tapiocameel. Heb je dat niet in huis? Dan kun je ook een glutenvrije meelmix gebruiken.

Je hebt dan waarschijnlijk wel iets minder bloem nodig. Door aan het mengsel havermeel toe te voegen krijg je een heerlijke bite. Een beetje volkoren-achtig. Lactosevrij maken? Vervang de boter door margarine en de melk door plantaardige melk, zoals sojamelk.

Tips voor de lekkerste scones

Scones bakken is leuk om te doen en hartstikke lekker. Ik bedoel, warme scones net uit de oven. Daar ga je toch van watertanden? Er zijn een aantal dingen belangrijk als je zelf scones gaat maken:

  • overmix het deeg niet. We willen een kruimelig en botterik deeg en vooral geen compact geed. Daarom wrijf je eerst de boter en met je vingertoppen in en voeg je daarna snel de natte ingrediënten toe.
  • de ronde steekvorm helpt om het deeg te laten rijzen. Vooral dus een uitsteker gebruiken en niet zelf bolletjes gaan rollen, want ook dan heb je risico op een compact deeg.
  • maak de oven niet tussentijds open, dat kan het rijsproces in de weg staan.
  • wacht even met aansnijden tot ze een beetje zijn afgekoeld. Je hebt anders kans dat ze te kruidig zijn. Laat de boter eerst een beetje hard worden.

Scones mogen niet ontbreken tijdens een traditioneel high tea. Maar ook met pasen zijn ze tegenwoord niet meer weg te denken. Deze glutenvrije scones maakte ik naturel, maar je kunt natuurlijk altijd krenten en rozijnen toevoegen.

Scones met clotted cream maken

Serveer de scones met slagroom of clotted cream. Waar slagroom luchtig wordt opgeklopt is clotted cream hele dikke room. Deze is niet opgeklopt, maar van nature dikker (en vetter). Je kunt deze room tegenwoordig in grote supermarkten kopen.

Naast slagroom of clotted cream, eet je op scones traditioneel ook jam. Een lekkere vruchtenjam bijvoorbeeld. Een leuke paastwist is lemon curd in plaats van jam.

Aan welke geef jij de voorkeur? Ik vind beide erg lekker! Op zoek naar een makkelijk recept voor pasen of voor iets lekkers bij de koffie? Probeer dan deze eens!

Glutenvrije scones (lekker met jam & clotted cream!)

Glutenvrije scones (lekker met jam & clotted cream!)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd25 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram havermeel
  • 100 gram rijstbloem
  • 100 gram tapiocameel
  • 2 tl bakpoeder
  • 4 el kristalsuiker
  • 85 gram roomboter op kamertemperatuur (of margarine)
  • 175 ml melk (+ extra om de scones te bestrijken)
  • 1 ei + 2 eiwitten
  • sap van 1/2 citroen

Benodigdheden

  • ronde uitsteker (circa 5 cm diameter)
  • deegroller
  • bakplaat

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Meng de meelsoorten, bakpoeder en suiker door elkaar.
  3. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf ze door het meel met je vingertoppen.
  4. Meng de eieren, citroensap en melk. Maak een kuiltje in het droge mengsel en giet hier het natte mengsel in.
  5. Meng het geheel snel tot een deeg, meng dus niet teveel!
  6. Bedtuif het werkblad met tapiocameel. Rol het deeg uit tot circa 2 centimeter dikte.
  7. Steek met een ronde uitsteker 8-12 rondjes uit. Leg de scones direct op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de scones met een mengsel van ei en melk of alleen met (plantaardige) melk.
  8. Bak ze in 12-15 minuten gaar. Ze zijn dan van buiten goudbruin. Laat ze afkoelen op een draadrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *