Gnocchi bolognese (gnocchi met bolognesesaus)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Gnocchi Bolognese is een variant op de klassieke pasta Bolognese of spaghetti bolognese. Pasta Bolognese is een pasta met een groentensaus en gehakt. Overigens is de Bolognese zoals wij hem kennen, met gehakt, met name bekend buiten Italië.

In Italië zelf, eet men namelijk het liefste pasta 'al ragu'. Hierbij gebruik je geen gehakt, maar stoofvlees.

Saus uit Bologna

Bolognesesaus, afkomstig uit de Italiaanse stad Bologna, is een combinatie van gehakt, tomaten, wortels, bleekselderij, ui en kruiden. Het wordt langzaam gekookt tot alle smaken zich vermengen en de saus een diepe, hartige smaak heeft. De klassieke bolognesesaus wordt vaak geserveerd met tagliatelle of pappardelle, maar de combinatie met gnocchi is een perfect alternatief.

Een goede bolognesesaus maken is dus niet moeilijk. Je hebt een paar soorten groenten nodig, kruiden, gehakt en natuurlijk smaakmakers zoals knoflook en ui (sowieso een must in de Italiaanse keuken!). Daarnaast gebruik je 'passata di pomodoro'. Natuurlijk maak je het af met geraspte Parmezaanse kaas!

Vegetarische bolognesesaus

Vegetarische bolognesesaus maken? Dat kan heel makkelijk door het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt. Wil je geen bewerkte vleesvervangers gebruiken? Dan kun je gaan voor linzen, eventueel in combinatie met fijngesneden champignons.

Dan terug naar de gnocchi. Gnocchi is een Italiaanse pasta gemaakt van aardappelen en ei. Vaak wordt daar ook bloem aan toegevoegd. Het resultaat is een zachte, kussenvormige pasta die perfect past bij de rijke en smaakvolle bolognesesaus.

Gebakken gnocchi

Je kunt gnocchi gewoon koken in de pan, maar wij hebben een veel lekkerdere manier om het te eten. We bakken het in de oven met wat olie. Je kunt het ook in de pan bakken, maar dan ben je zelf langer bezig met omscheppen en dergelijke. Echt een gamechanger om de gnocchi te bakken in plaats van te koken!

Gnocchi is eenvoudig te bereiden, comfortabel en vult goed. Dit heerlijke gerecht bestaat uit zachte aardappelgnocchi's bedekt met een smaakvolle en rijke bolognesesaus. Gebruik bij voorkeur verse gnocchi uit het koelschap.

Deze bak je het makkelijkste. Geen oven of weinig tijd? Kook dan de gnocchi volgens de instructies op de verpakking.

Bolognesesaus in de vriezer bewaren

Bovendien is het een gerecht dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de smaak van de kok. Je kunt met verschillende kruiden en groenten het gerecht naar jouw smaak aanpassen. Het is ook gemakkelijk te bereiden voor een grotere groep mensen. Je kunt namelijk gemakkelijk de saus grote hoeveelheden maken.

Gaat de saus niet in 1 keer op? Dan kun je deze ook prima invriezen en langzaam laten ontdooien als je het wil gebruiken. Kook er dan wat verse pasta of gnocchi bij en je hebt weer een heerlijke maaltijd!

Gnocchi bolognese, variant op een klassieker

Pasta bolognese is een gerecht dat je kunt vinden op de menu's van veel Italiaanse restaurants in Nederland. Het is een klassieker onder de Italiaanse recepten die niet snel uit de mode zal raken en altijd een favoriet zal blijven.

Gnocchi bolognese is een variant die je ook steeds vaker ziet en wat ons betreft minstens zo lekker is. Dus als je op zoek bent naar een gerecht dat gemakkelijk te maken is en voedzaam is, probeer dan eens gnocchi bolognese. Het is een gerecht dat iedereen zal kunnen waarderen.

Gnocchi bolognese (gnocchi met bolognesesaus)

Gnocchi bolognese (gnocchi met bolognesesaus)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 800 gram gnocchi (uit het koelschap - die van AH is glutenvrij)
  • 3 el olijfolie
  • 300 gram (vegetarisch) gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 witte ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortels
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 gedroogde tijm
  • snufje zout
  • 3 el geraspte Parmezaanse kaas (of vervang door vegan kaas voor lactosevrij)

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel (bijvoorbeeld gietijzeren pan)
  • Grote ovenschaal

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 C. Doe de gnocchi in een grote ovenschaal en giet er 2 el olijfolie overheen. Schep de gnocchi goed om met een grote lepel zodat de gnocchi bedekt is met olie.
  2. Snipper de ui fijn en pers de knoflooktenen uit.
  3. Snijd de wortel in kleine stukjes en snijd de bleekselderij in dunne ringen.
  4. Giet olijfolie in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  5. Doe de bleekselderij en de wortel erbij en bak enkele minuten. Voeg dan de kruiden en passata toe. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Roer af en toe. Laat 10 minuten garen en breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal de gnocchi uit de oven en schep in de borden. Serveer de saus erop en maak af met geraspte Parmezaanse kaas (voor lactosevrij: laat achterwege of vervang door vegan variant).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *