Taco’s al pastor (vegetarische variant)

Terug naar categorie Ga naar recept

Tacos al pastor, een klassieke Mexicaanse lekkernij die ongetwijfeld je smaakpapillen zal prikkelen. Dit gerecht, wat letterlijk vertaald "taco van de herder" betekent, is een mix van smaken en culturen die samen komen in een klein, opgerold pakketje van genot. Ik maakte een vegetarische variant, maar eerst vertel ik meer over het oorspronkelijke gerecht.

De oorsprong van de taco al pastor gaat terug tot de jaren '20 van de vorige eeuw, toen Libanese immigranten naar Mexico migreerden en hun eigen culinaire tradities meebrachten. Een van deze tradities was de shawarma, een gerecht dat bestaat uit laagjes gekruid vlees dat aan een spit wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden. In Mexico werd dit concept aangepast en geëvolueerd, en de taco al pastor was geboren.

De marinade van taco's el pastor

De sleutel tot de smaak van de taco al pastor is de marinade. Het vlees wordt gemarineerd in een mengsel van chilipepers, specerijen, knoflook en azijn (ik gebruikte in mijn variant limoen), waardoor het zijn kenmerkende smaak en malsheid krijgt. Het vlees wordt vervolgens aan een spit geregen en gedraaid terwijl het langzaam wordt geroosterd. Het resultaat is een heerlijk gekruid, sappig stuk vlees dat perfect past bij de zachte, warme tortilla's waarin het wordt geserveerd.

De vegetarische taco's el pastor

In mijn eigen variant verving ik het vlees door jackfruit. De jonge jackfruit uit blik heeft weinig smaak en leent zich daarom perfect om deze smakelijke marinade op te zuigen. Laat de marinade dus vooral lang intrekken. Minimaal een uur. Daarna bereiden we hem op lage temperatuur in de oven om nog meer de malsheid van het vlees te imiteren. Heerlijk!

Het gerecht wordt geserveerd op een soft shell taco. Samen met in dit geval sla, avocado, ui, ananas en komkommer. Een heerlijke smaaksensatie dus! Zoet, pittig, fris, knapperig, alles komt in dit gerecht samen.

Op elke Mexicaanse straathoek

Tegenwoordig is de taco al pastor een van de meest populaire en iconische gerechten in de Mexicaanse keuken. Het is te vinden op bijna elke straathoek en in elk authentiek Mexicaans restaurant. Het is niet alleen heerlijk, maar het is ook een cultureel symbool van de rijke geschiedenis en smaken die Mexico te bieden heeft.

Als je nog nooit een taco al pastor hebt geprobeerd, dan is het hoog tijd om dit gerecht te ontdekken. Of je nu een liefhebber bent van de Mexicaanse keuken of gewoon houdt van heerlijk eten, deze taco zal zeker indruk op je maken. Dus waar wacht je nog op? Maak ze zelf en waan je even in Mexico!

Nog meer Mexicaanse recepten ontdekken? Deze vind je vast ook lekker:

Tip: jackfruit is een 'vleesvervanger' die niet hoog is in eiwitten zoals vlees, vis en veel vleesvervangers. Je kunt dit compenseren door bijvoorbeeld zure room toe te voegen, geroosterde kikkererwten of een lekker toetje erna te eten wat hoog is in eiwitten.

Taco’s al pastor (vegetarische variant)

Taco’s al pastor (vegetarische variant)

Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 blikje ananas op sap (bewaar de sap voor de marinade!)
  • sap van 1 limoen
  • 5 takjes verse koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (haal de zaadjes en zaadlijsten eruit om het minder pittig te maken)
  • 1/2 witte ui
  • 1 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
  • 1/4 tl kaneel
  • snuf zout
  • verder nodig:
  • 500 gram jackfruit uit blik
  • 100 gram fijngesneden ijsbergsla
  • 1 wortel
  • 1 komkommer
  • 1 avocado
  • 1/2 rode ui
  • 8 (glutenvrije) medium soft shell tacos

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • keukenmachine met hakmolen (of staafmixer)

Instructies

  1. Maak eerst de marinade. Pureer de ananassap, limoensap, knoflook, witte ui, rode peper pimenton en kaneel tot een pasta en breng op smaak met zout.
  2. Spoel de jackfruit goed af en laat uitlekken. Doe de jackfruit in de ovenschaal en voeg de marinade toe. Schep goed om en laat minimaal 1 uur intrekken.
  3. Verwarm de oven voor op 160 C.
  4. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak gedurende 1 uur. Maak intussen alle andere groenten klaar.
  5. Snijd de komkommer in linten of plakjes, net als de wortel. Snijd de avocado in plakjes en de ui in ringen. Snijd zo nodig ook de ananas verder.
  6. Verwarm de tacos in de magnetron of op het fornuis en leg nu de opting erop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *