Tahin brood (gezond tussendoortje – hoog in eiwitten)

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd35 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Tahin brood is niet alleen een gezond tussendoortje, boordevol eiwitten die je lang een verzadigd gevoel geven. Het is bovendien laag in suikers en koolhydraten (als je daarop let) en hoog in goede vetten. Een goede keuze voor iedereen die zijn trek wil stillen, een post-warkout snack zoekt, mensen die een koolhydraatarm dieet volgen en eigenlijk iedereen die op zoek is naar een gezonde snack. Bovendien is tahin brood van nature glutenvrij en lactosevrij, waardoor het ook een geweldige keuze is voor mensen met voedselallergieën of -intoleranties.

Brood of cake?

Ik wist trouwens niet helemaal of ik dit recept nou brood of cake moest noemen. Het heeft namelijk meer de structuur van cake, maar is dan weer niet zo zoet als cake is. Het is eigenlijk heel vergelijkbaar met bananenbrood, maar dan met tahin in plaats van banaan.

Tahin (of: tahini, techina)

Tahin (tahini, techina), ook bekend als sesampasta, wordt gemaakt van geroosterde en gemalen sesamzaadjes. Het is een veelzijdig ingrediënt dat veel gebruikt wordt in de Midden-Oosterse keuken, maar het wordt steeds populairder in de westerse wereld vanwege zijn gezondheidsvoordelen.

Tahin bevat gezonde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde vetten, die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Het bevat ook veel vezels, eiwitten en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Tahin is een key ingrediënt in hummus, maar is ook heerlijk om sauzen en dressings mee te maken.

Aanpassen naar smaak

Tahin brood is makkelijk te maken en je kunt het aanpassen naar jouw persoonlijke smaak. Voeg bijvoorbeeld extra zaden of noten toe om de voedingswaarde te verhogen of voeg wat kruiden toe om het op smaak te brengen. Eet de plakjes zo of rooster ze en bestrooi ze verder met toppings.

Het brood is ook een geweldige basis voor verschillende soorten beleg, waardoor het nog voedzamer wordt. Als je houdt van zoet, kun je het brood bijvoorbeeld besmeren met wat fruit en honing. Wil je het gezond houden? Ga dan voor (plantaardige) kwark met fruitspread. Ook lekker: tahin met kokosfakes. Hartige toppings kunnen ook: wat dacht je van avocado? Of cottage cheese met kruiden?

tahin brood

Ideaal gezond tussendoortje

Tahin brood is een heerlijk en gezond tussendoortje. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde snack, laag in suikers en koolhydraten, hoog in eiwitten en gezonde vetten. Bovendien is het makkelijk te maken en aan te passen aan jouw persoonlijke smaak. Of je nu op zoek bent naar een voedzame snack voor onderweg, een gezond ontbijt of lunch, of gewoon iets lekkers om te knabbelen, tahin brood is een geweldige optie om uit te proberen.

Zonder toevoegingen bevat een plakje 9 gram eiwitten (als je 8 plakken snijdt van de cake). Voeg nog meer eiwitten toe door te toppen met tahin, amandelboter of bijvoorbeeld cottage cheese.

Tahin brood (gezond tussendoortje – hoog in eiwitten)

Tahin brood (gezond tussendoortje – hoog in eiwitten)

Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 50 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gram tahin
  • 125 gram amandelpasta
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 2 el maple syrup
  • 1 tl appelciderazijn
  • snufje zout

Benodigdheden

  • cake bakblik (15 centimeter - groter kan ook, maar dan word je cake lager en moet je de baktijd verkorten)

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 170 C.
  2. Meng alle ingrediënten rustig. Overmix het niet, je wil dat het wel luchtig blijft.
  3. Giet het beslag in de met bakpapier beklede cakevorm en bak de het tahin brood in circa 35 minuten gaar. Check met een sateprikker of de cake goed gaar is en bak anders langer.
  4. Laat de cake goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *