Groene ijsthee maken én alles over groene thee

  • voor 5 personen
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Er zijn mensen die van koffie houden en je hebt mensen die van thee houden. Zit jij in team koffie of in team thee? Ik zit meestal in team thee, alhoewel een koffie op z'n tijd er zeker ook wel in gaat. Vooral als de temperaturen wat warmer zijn, dan geniet ik van een ijskoffie. Over het algemeen ben ik echter toch meer van de thee. Dat kan ik het hele jaar door drinken en op elk moment van de dag. Soms wordt ik voor gek verklaard dat ik zomers gewoon nog (warme) thee drink, maar ik blijf het lekker vinden. Daarbij is groene thee echt favoriet! Maar wat zijn nou de verschillen in thee? Hoe kun je de lekkerste groene thee maken (waarbij 'ie niet bitter wordt!) en zijn er nog andere toepassingen te bedenken? Ik vertel je er alles over zodat je vanaf nu weet wat je met groene thee kunt en hoe je er optimaal van geniet.

Theesoorten

Thee is één van de meest populaire dranken ter wereld. Bekende theesoorten zijn zwarte thee, witte thee en groene thee. Daarnaast zijn er ook theesoorten zoals Pu-erh thee, oolong thee en gele thee.
Officieel zijn bijvoorbeeld rooibos en kruidenmelanges geen thee, omdat ze geen theebladeren bevatten. Deze soorten bevatten over het algemeen dan ook geen cafeïne (of theïne).
De smaken van al deze soorten zijn uiteraard heel verschillend. Groene thee is over het algemeen wat frisser van smaak, soms zelfs wat grassig.
Wat weleens wordt gezegd is dat groene thee bitter is. De reden dat mensen de thee bitter vinden is vaak gelegen in het feit dat je groene thee nooit moet maken met kokend water.
Wanneer je kokend water op de bladeren giet, krijg je inderdaad een bittere smaak en dat is zonde!

Hoe zet je groene thee dan wel?

Ik geef zelf de voorkeur aan losse thee. Door losse thee te gebruiken kan ik namelijk zien hoe de kwaliteit van de thee is en krijg ik niet een zakje met alleen maar theegruis, daarnaast kan ik het zelf doseren en in het geval je een zeefje gebruikt, is het ook nog eens milieubewuster.
Je kunt dus kiezen voor een zeefje of papieren theefilterzakjes. Zelf gebruik ik vaak ongebleekte theefilterzakjes. Zorg ervoor dat de zakjes of het zeefje groot genoeg is, zodat de thee de ruimte heeft om smaak te ontwikkelen.
Met dat in het achterhoofd ben ik over het algemeen niet zo'n fan van een thee-ei. Dit is vaak te klein voor de thee om goed te kunnen bewegen.
Schep wat thee in een zakje of in het zeefje. Je hebt echt niet veel nodig. Afhankelijk van hoeveel thee je zet en hoe volumineus de thee is, schep je er wat in. Voor een pot thee doe ik gemiddeld 1,5 el.
Zorg ervoor dat je water níet kookt. De ideale temperatuur is tussen de 70 en 80 C. Hang het zakje of zeefje in de theepot of het kopje en laat het enkele minuten trekken. Laat daarbij de thee even met rust (ik weet het, dat is moeilijk, maar dat is echt het beste voor de smaken om goed te kunnen trekken ;-)).

Groene thee kopen

Ik kreeg van Koffieloods een paar zakjes met thee opgestuurd. In deze webshop kun je onder andere lekkere groene thee kopen. Romantische Romeo & Julia thee met stukjes papaja, roos en aardbei die zich perfect leent voor een warm kopje thee óf een iced tea. Of wat dacht je van de delicate jasmijntheeparels? Een van mijn favoriete theesoorten! Voor dit recept gebruikte ik hun Lady Strawberry thee. Een lekkere groene thee met o.a. stukjes echte aardbei. Dat is perfect om een iced tea mee te maken door de zoete aardbei!

IJsthee

Je kunt met groene thee ook een lekkere ijsthee maken! Kies bijvoorbeeld voor een theesoort met een fruitige smaak, koel met ijsklontjes en voeg naar smaak honing toe. Dat kun je doen met zwarte thee, maar met groene thee is dat ook superlekker! Het geeft een hele frisse smaak. In de winkels zie je steeds vaker groene ijsthee uit een pak, maar zelf maken is veel leuker, lekkerder en gezonder. Ik laat je vandaag zien hoe je heel eenvoudig zelf lekkere groene ijsthee maakt met een vleugje aardbei en limoen. De thee is door de stukjes aardbei van nature al wat zoet en daardoor vind ik het zelf niet nodig extra zoetstof toe te voegen aan het drankje. Maar uiteraard kun je naar smaak bijvoorbeeld honing toevoegen.

Zelf groene ijsthee maken

Ben je ook enthousiast geworden over groene thee of heb je een ander favoriet drankje? Of ga je aan de slag met onze groene ijsthee? Laat het weten in de comments en praat mee op Instagram met #myfoodblognl.

Groene ijsthee maken én alles over groene thee

Groene ijsthee maken én alles over groene thee

  • Totale benodigde tijd10 minuten
Keukens
Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 5 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 liter kraanwater
  • 0.25 liter koolzuurhoudend water
  • 1 zakje groene Lady Strawberry thee
  • 1 limoen
  • 4 aardbeien
  • veel ijsblokjes

Benodigdheden

  • karaf ( > 1.25 liter)
  • theepot

Instructies

  1. Vries 2 aardbeien in.
  2. Verwarm het kraanwater tot 75 gram water.
  3. Vul een zakje of zeefje met 2 el van de Lady Strawberry thee. Giet het warme kraanwater in de theepot op de thee en laat dit 5 minuten trekken. Voeg enkele limoenpartjes toe.
  4. Laat de ijsthee even afkoelen op het aanrecht en giet dan in de karaf. Giet het bruiswater erbij. Voeg ijsblokjes toe, samen met de 2 bevroren aardbeien. Ben je een echte zoetekauw, voeg dan nog enkele eetlepels honing toe. Zelf vond ik dit niet nodig.
  5. Wanneer je de ijsthee wilt gebruiken, giet je deze in een glas met veel ijsklontjes, partjes limoen en garneer je het glas met een verse aardbei.
Advertorial - i.s.m. Koffieloods.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *