Halloumi ‘souvlaki’ in een pita
- Door Judith Pagrach
- Grieks
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
Een zachte warme pita besmeerd met tzatziki, bestrooid met sla, verse tomaten, komkommer, rode ui en krokant gebakken halloumi. Dat is de halloumi 'souvlaki', een vegetarische variant van het populaire Griekse gerecht.
Wat is halloumi?
Heb je al gehoord van de kaas die niet smelt? Dat is halloumi. Als hij gaar is, heeft hij een gebruinde, knapperige buitenkant, een zachte, kleverige binnenkant en een intens lekkere smaak. Het is bijna magie - een kaas die zijn vorm behoudt als hij gegrild wordt.
Halloumi kaas wordt gemaakt van een mengsel van koemelk en schapen- of geitenmelk, wat hem een kenmerkende zoute smaak geeft. Je kan de kaas grillen, bakken (eventueel in olie), of roosteren boven een open vuur. Kies liever voor authentieke halloumi van de beste kwaliteit dan voor grilkaas uit de supermarkt. Je proeft echt het verschil.
Vegetarische pita 'souvlaki'
Dat maakt halloumi dus een perfecte vervanger voor de souvlaki. Voor een intense, rijke smaak laat je de halloumi ongeveer een uur marineren. Maar wees gerust, ook als je daar geen tijd voor hebt blijft het lekker. Een perfecte snelle maaltijd dus! En zoek je nog een bijgerecht? Dan is deze Griekse salade absoluut een aanrader.
Zelfgemaakte tzatziki
Je kunt de tzatziki natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar deze Griekse delicatesse is nóg lekkerder wanneer je het zelf maakt. Tzatziki maak je eenvoudig met yoghurt, komkommer, olijfolie, verse kruiden (meestal munt of dille), knoflook, citroensap en een snufje zout.
Halloumi ‘souvlaki’ in een pita
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 pak halloumi
- 75 gram fijngesneden ijsbergsla
- 100 gram tzatziki
- 1/4 komkommer
- 2 trostomaten
- 1 rode ui
- 4 fluffy pita broodjes
- 1 tl olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl tijm
- zwarte peper
- sap van 1 citroen
Benodigdheden
- bakplaat
Instructies
- Verwarm de oven op 190 C.
- Snijd de halloumi in plakjes. Verdeel de olie en de kruiden over de halloumi. Leg op een bakplaat en bak 15 minuten op 190 C.
- Verwarm de pita broden, smeer tzatziki over de pita's, verdeel ijsbergsla, tomaat, komkommer, ui en de halloumi plakjes hier overheen en maak af met citroen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 561 | Calorieën uit vetten 199 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 23g, Waarvan | 36% | |
Verzadigde vetzuren 12g | 61% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 6g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen