Heerlijke viskoekjes van sardines

  • voor 3-4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Heerlijke viskoekjes van sardines

Eigenlijk eet ik niet zo heel vaak sardientjes. Vroeger at ik ze weleens op brood, maar tegenwoordig doe ik dat eigenlijk nooit meer. Af en toe verschijnen ze bij mij door de pasta. Zonde eigenlijk, want de sardine is wat mij betreft ondergewaardeerd! Dit kleine visje is hartstikke lekker, maar ook mega gezond!

Sardines zijn gezond

Juist omdat sardines zo klein zijn, zijn ze nog gezonder. Ze bevatten namelijk relatief veel minder kwik dan andere vissoorten. Dat terwijl ze wel veel omega 3 bevatten (wat onder meer goed voor je hersenen is, goed voor het hart en ontstekingsremmend). Ze bevatten calcium, vitamines en mineralen. Zelf koop ik, áls ik dan sardines koop die van Fishtales. Geheel niet gesponsord overigens, maar ik vind die ten eerste gewoon het lekkerste. Geldt ook bijvoorbeeld voor hun wilde gerookte zalm en ten tweede vind ik het fijn dat hun vis duurzaam is. Voor deze viskoekjes koos ik 2 verschillende soorten sardines: de gewone in olijfolie en die in pittige tomatensaus. Dat zorgt in een keer voor veel meer smaak aan de viskoekjes. Deze viskoekjes zijn supersimpel om te maken en je zult echt verbaasd zijn hoe ontzettend lekker ze zijn! Deze hoeveelheden zijn voor 3-4 personen, dus wij hadden tijdens het diner wat koekjes over. Die bakte ik de volgende dag nog even kort in de oven en genoot met een klein beetje zure room van de viskoekjes voor lunch. Perfect! Bij het avondeten aten we ze trouwens met een tomatensalade, en een gepofte zoete aardappel met zure room en bieslook. Prima maaltje! Je kunt ze ook goed combineren met een salade of ze serveren bij de borrel.

Zelf viskoekjes met sardines maken

Scroll snel naar beneden voor het recept! Ga jij deze viskoekjes thuis ook maken? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).

Ingrediënten

  • 1 blikje
  • sardines in olijfolie
  • 1 blikje
  • sardines in pittige tomaat
  • (Fish tales)
  • 3 kruimige
  • aardappels
  • 1
  • sjalotje
  • 1
  • rode peper
  • 1 el
  • verse koriander
  • 1
  • ei
  • zwarte peper naar smaak

Benodigdheden

  • stamper
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Schil de aardappels, snijd de in kwarten en kook circa 15 minuten.
  2. Snijd intussen het sjalotje, de peper en koriander fijn.
  3. Open de blikjes sardines. Giet de olijfolie af uit het ene blikje, die gebruiken we niet. De tomatensaus uit het andere blikje gebruiken we wel.
  4. Haal, indien er graten in de sardines zitten, de graten eruit. Leg de vis (inclusief de tomatensaus uit het blik) in een mediumgrote kom en prak met een vork.
  5. Verwarm de oven voor tot 180 C.
  6. Giet de aardappels af en stamp tot een grove puree.
  7. Kluts in een apart bakje het ei los.
  8. Giet het ei bij de aardappelpuree, samen met de andere ingrediënten. Breng op smaak met zwarte peper en indien gewenst zout (vind ik persoonlijk niet nodig, want de sardines zijn al zout).
  9. Verdeel het mengsel in circa 8 porties. Rol van elk van de porties een bal en druk deze plat tot een 'burger'. Leg de koekjes op de bakplaat.
  10. Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar.
5 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *