Indiase vegetarische spiesjes met Indiase rijst (jeera rice)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vegetarische Indiase kaas gemarineerd met tandoori masala kruiden, knoflook en yoghurt, geregen aan een stokje. Dat is net zo lekker als het klinkt! Je bereidt dit recept op een grill, oven of lekker op de BBQ. Een snel en makkelijk recept dat eruit ziet en smaakt zoals je in een Indiaas restaurant krijgt.

Deze Indiase vegetarische spiesjes zijn fantastisch om als maaltijd te maken tijdens deze warme maanden. Het kost weinig tijd om ze voor te bereiden en ze zijn snel gaar. Nog beter? Je grilt ze buiten, dus je keuken blijft lekker koel! Daarnaast zijn ze veelzijdig; je kunt de ingrediënten voor de spiesjes aanpassen op basis van wat je in huis hebt. Zo kun je bijvoorbeeld vegetarische kipfilet gebruiken. Maar mijn geheime ingrediënt is paneer, een Indiase kaas. Paneer kaas heeft een melkachtige, romige smaak. Het lijkt een beetje op cottage cheese of ricotta. Perfect wanneer je deze combineert met je favoriete groenten.

Zelfgemaakte tandoorikruiden

Je kunt tandoorikruiden natuurlijk in de supermarkt kopen, maar nog lekkerder is het om je eigen kruidenmix te maken. Eerder plaatste ik al een recept waarin ik mijn favoriete blend met je deel. Op onze bruiloft gaven we onze gasten zelfs allemaal een potje van onze eigen tandoorikruiden mee. Dat zegt genoeg, toch? Hier vind je het kip tandoori recept, om je eigen kruiden te maken. Marineer de paneer minstens 20 minuten in de kruiden en geniet van een smaakexplosie in je mond.

Jeera rijst

Je kunt de spiesjes los serveren, bijvoorbeeld bij een BBQ, maar je kunt er ook voor kiezen om het te combineren met Jeera rijst. Die naam slaat vooral op de bereidingswijze van de rijst. Komijnzaad wordt in het Hindi ook wel jeera genoemd. Zo komt dit beroemde rijstgerecht aan zijn naam. Het is een aromatisch rijstgerecht dat licht gekruid is met garam masala en de aardse smaken van komijn heeft. Heerlijk!

Indiase vegetarische spiesjes met Indiase rijst (jeera rice)

Indiase vegetarische spiesjes met Indiase rijst (jeera rice)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • voor de rijst:
  • 250 gram (zilvervlies)rijst
  • 1 el ghee (boter of vegan boter kan ook)
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1/2 tl garam masala
  • Voor de spiesjes
  • 1 pak paneer (Indiase kaas)
  • 1 courgette
  • 250 gram kleine trostomaten
  • 6 el yoghurt
  • 2 el tandoorikruiden (zie intro voor recept)
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • snufje zout

Benodigdheden

  • koekenpan of grill
  • kookpan

Instructies

  1. Maak de marinade door de kruiden te mengen met zout, uitgeperst teentje knoflook, citroensap en yoghurt.
  2. Snijd de paneer in blokjes van circa 3 x 3 cm. Verdeel de helft van de marinade hierover en zet apart voor in ieder geval 20 minuten.
  3. Snijd de courgette in halve maantjes en gebruik de rest van de marinade om de courgette op smaak te brengen, laat ook dit minimaal 20 minuten marineren.
  4. Maak nu de rijst. Doe in een steelpan de boter en laat deze smelten. Voeg dan de komijnzaadjes en garam masala toe en bak deze enkele minuten. Voeg vervolgens rijst en water toe en breng de rijst aan de kook. Kook nu volgens de instructies van de verpakking verder.
  5. Rijg aan de spiesjes courgette, tomaat en Indiase kaas.
  6. Gaar de spiesjes op de barbecue, in de grillpan of in de oven.
  7. Maak eventueel af met raita (Indiase komkommer-yoghurtsaus) of creme fraiche (niet traditioneel, wel lekker :-)).
paneer spiesjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *