Italiaanse paasbroodjes maken (vlechtbroodjes)
- Door Judith Pagrach
- Italiaans
- voor 6 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
Het is bijna Pasen en dat is bij uitstek een moment om lekker te brunchen! Dit jaar door de huidige maatregelen waarschijnlijk niet met de hele familie, maar in hele kleine kring. Maak het extra gezellig met versgebakken brood. De geur van vers brood en dan dat heerlijke zachte, knapperige brood op tafel. Daar kan ik me echt tegoed aan doen! Dit Italiaanse paasbrood is ook nog eens een plaatje om te zien...
Paasbroodjes uit Italië
Traditioneel wordt dit brood in Italië met Pasen gegeten. Het gevlochten broodje heeft een ei in het midden. Deze doe je rauw in zijn geheel in het midden van het broodje en door de oven wordt het ei dan gegaard. Het brood zou een doornenkrans lijken in deze vorm en daarmee een religieuze verwijzing zijn naar Jezus.
Chocolade eitjes
Ik kan je vertellen, het is ook gewoon een lekker broodje! Deze vegan variant bevat geen eieren. Niet in het deeg en dus ook niet in het midden. In plaats daarvan gaan we voor chocolade-eitjes (check even goed welke vegan zijn - over het algemeen is puur vaak vegan). Je kunt ook decoratieve eitjes gebruiken en ze voor het eten eruit halen.
Ga jij ook voor deze heerlijke paasbroodjes uit Italië? Ik ben heel benieuwd naar jouw creaties! Laat het weten in de comments of deel op Instagram!
Italiaanse paasbroodjes maken (vlechtbroodjes)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur
voor 6 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram witte tarwebloem
- 1 zakje gedroogde gist (a 7 gram)
- 2 el kristalsuiker
- 300 ml plantaardige lauwwarme melk (bijvoorbeeld amandelmelk of havermelk) + extra om het deeg te bestrijken
- 1 tl keukenzout
- 60 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- decoratiepaaseitjes of chocolade eitjes
Benodigdheden
- keukenmachine met deeghaak (optioneel)
- bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- Meng in een beker of kleine kom de suiker, gist en lauwwarme melk. Zet dit 10 minuten apart zodat het begint te schuimen.
- Meng intussen de bloem en zout.
- Meng de bloem met het gistmengsel en boter.
- Kneed met de hand of met de keukenmachine tot een soepel deeg. Doe dit in de keukenmachine circa 5-7 minuten. Met de hand iets langer.
- Maak een theedoek vochtig en dek hiermee de kom af. Zet de kom op een tochtvrije, warme plek en laat 1 uur rijzen.
- Verdeel het deeg in 18 gelijke stukken.
- Maak van elk van de stukken deeg een streng. Leg drie strengen naast elkaar en maak er een vlecht van. Breng vervolgens de uiteinden van de vlecht naar elkaar toe zodat een soort nagelvorm ontstaat. Zorg dat in het midden een gat zit.
- Herhaal zodat je 6 broodjes hebt. Leg ze op de bakplaat en dek weer af, laat nogmaals 30 minuten rijzen op een tochtvrije plek.
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Bestrijk met een kwast met plantaardige melk.
- Bak in circa 20 minuten gaar.
- Laat de broodjes op een draadrek goed afkoelen en versier dan met chocolade- of decoratie-eitjes.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 467 | Calorieën uit vetten 119 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 13g, Waarvan | 20% | |
Verzadigde vetzuren 8g | 39% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen