Italiaanse paasbroodjes maken (vlechtbroodjes)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Het is bijna Pasen en dat is bij uitstek een moment om lekker te brunchen! Dit jaar door de huidige maatregelen waarschijnlijk niet met de hele familie, maar in hele kleine kring. Maak het extra gezellig met versgebakken brood. De geur van vers brood en dan dat heerlijke zachte, knapperige brood op tafel. Daar kan ik me echt tegoed aan doen! Dit Italiaanse paasbrood is ook nog eens een plaatje om te zien...

Paasbroodjes uit Italië

Traditioneel wordt dit brood in Italië met Pasen gegeten. Het gevlochten broodje heeft een ei in het midden. Deze doe je rauw in zijn geheel in het midden van het broodje en door de oven wordt het ei dan gegaard. Het brood zou een doornenkrans lijken in deze vorm en daarmee een religieuze verwijzing zijn naar Jezus.

Chocolade eitjes

Ik kan je vertellen, het is ook gewoon een lekker broodje! Deze vegan variant bevat geen eieren. Niet in het deeg en dus ook niet in het midden. In plaats daarvan gaan we voor chocolade-eitjes (check even goed welke vegan zijn - over het algemeen is puur vaak vegan). Je kunt ook decoratieve eitjes gebruiken en ze voor het eten eruit halen.

Ga jij ook voor deze heerlijke paasbroodjes uit Italië? Ik ben heel benieuwd naar jouw creaties! Laat het weten in de comments of deel op Instagram!

Italiaanse paasbroodjes maken (vlechtbroodjes)

Italiaanse paasbroodjes maken (vlechtbroodjes)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram witte tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist (a 7 gram)
  • 2 el kristalsuiker
  • 300 ml plantaardige lauwwarme melk (bijvoorbeeld amandelmelk of havermelk) + extra om het deeg te bestrijken
  • 1 tl keukenzout
  • 60 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
  • decoratiepaaseitjes of chocolade eitjes

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Meng in een beker of kleine kom de suiker, gist en lauwwarme melk. Zet dit 10 minuten apart zodat het begint te schuimen.
  2. Meng intussen de bloem en zout.
  3. Meng de bloem met het gistmengsel en boter.
  4. Kneed met de hand of met de keukenmachine tot een soepel deeg. Doe dit in de keukenmachine circa 5-7 minuten. Met de hand iets langer.
  5. Maak een theedoek vochtig en dek hiermee de kom af. Zet de kom op een tochtvrije, warme plek en laat 1 uur rijzen.
  6. Verdeel het deeg in 18 gelijke stukken.
  7. Maak van elk van de stukken deeg een streng. Leg drie strengen naast elkaar en maak er een vlecht van. Breng vervolgens de uiteinden van de vlecht naar elkaar toe zodat een soort nagelvorm ontstaat. Zorg dat in het midden een gat zit.
  8. Herhaal zodat je 6 broodjes hebt. Leg ze op de bakplaat en dek weer af, laat nogmaals 30 minuten rijzen op een tochtvrije plek.
  9. Verwarm de oven voor op 160 C.
  10. Bestrijk met een kwast met plantaardige melk.
  11. Bak in circa 20 minuten gaar.
  12. Laat de broodjes op een draadrek goed afkoelen en versier dan met chocolade- of decoratie-eitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *