Jachtschotel met gehakt en rode kool
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Laatst zat ik in de auto en hoorde ik een item over Nederlands eten en wat dan typisch Nederlandse gerechten waren. Jachtschotel, zei de gast van het radioprogramma. De jachtschotel bevat vlees, aardappels en groente zoals rode kool of sperziebonen. Laagje voor laagje opgebouwd en afgemaakt in de oven.
Een typisch Nederlands gerecht dus, die jachtschotel. Op de jachtschotel zijn veel verschillende varianten. Meestal maak je de jachtschotel met runderstoofvlees, maar om het wat sneller te maken, gingen we voor gehakt. Wanneer je tijd hebt is het zeker lekker om dit recept eens met stoofvlees te maken!
Voor nu is het een jachtschotel met gehakt, lekker op smaak gebracht met specerijen, rode kool met appeltjes en een laagje aardappel. Ook op dit laatste zijn veel varianten mogelijk voor een jachtschotel. Soms wordt deze gemaakt met gegratineerde aardappels, maar wij gingen voor aardappelpuree. Altijd lekker en hartverwarmend!
Dit keer ging ik voor rode kool uit de diepvries, maar het is natuurlijk ook hartstikke lekker om zelf rode kool met appeltjes te maken.
Jachtschotel met gehakt en rode kool
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- voor de aardappelpuree:
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 200 ml halfvolle melk
- 2 el roomboter
- 1 el mosterd
- zwarte peper naar smaak
- voor het gehaktmengsel:
- 300 gram mager rundergehakt
- 2 witte uien (in dunne ringen gesneden)
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- 3 kruidnagels
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/4 tl piment
- snufje zout
- verder nodig:
- roomboter of olijfolie om in te bakken
- 500 gram rode kool met appeltjes (zie intro)
Benodigdheden
- kookpan
- ovenschaal circa 25 x 25 cm
- stamper
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in kwarten.
- Kook de aardappels in 20 minuten gaar.
- Zet intussen de koekenpan op hoog vuur. Giet olie of boter in de pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, piment en zout toe en bak nog enkele minuten door.
- Ontdooi eventueel de rode kool.
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Giet de aardappels af en voeg de melk, boter en mosterd toe. Stamp tot een gladde puree.
- Verdeel het gehakt over de ovenschotel.
- Verdeel de rode kool over het gehakt en maak af met aardappelpuree.
- Bak de jachtschotel nog eens 10 minuten.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 591 | Calorieën uit vetten 224 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 26g, Waarvan | 39% | |
Verzadigde vetzuren 12g | 58% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 10g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Lekker en eenvoudig. Wel de rode kool warm maken en afgieten.
De hoeveelheid is bij ons voor ca 4 personen.