Kerststol maken (glutenvrij en vegan!)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd35 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Kerststol, kerstbrood of feestbrood is een rijkelijk gevuld brood met lekkere vruchtjes en amandelspijs. Niet voor niets is het een feestbrood! Het brood wordt al heel lang gegeten in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar is het bekend als 'Stollen'. Voor mij is het brood onlosmakelijk verbonden aan kerst. Met bijvoorbeeld een laagje roomboter voor ontbijt.

Glutenvrije kerststol (en vegan!)

Het leek me een mooie uitdaging om een glutenvrije EN vegan variant te maken. Dat leek me niet eenvoudig. Maar gelukkig kwam ik al snel op het ideale recept! Deze glutenvrije kerststol is lekker van smaak en structuur. Een aantal dingen die daarbij helpen: het vlozaad (physilium husk) zorgt voor een mooie broodstructuur als je glutenvrij bakt. De appelmoes maakt het extra smeuïg en is een goed alternatief voor ei.

Kerstontbijt

Lekker smullen bij het kerstontbijt of tussendoor? Dan moet je deze glutenvrije en vegan kerststol zeker proberen! Tip: laat hem helemaal afkoelen en snijd er plakken van. Vries ze in een afsluitbaar bakje in zodat je ze daarna per plak kunt ontdooien.

Kerststol maken (glutenvrij en vegan!)

Kerststol maken (glutenvrij en vegan!)

Log in om recept aan collectie toe te voegen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd35 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 50 minuten
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 450 gram glutenvrije broodbakmix (Schar of AH vrij van gluten bijvoorbeeld)
  • 175 ml lauwwarme amandelmelk
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 tl vlozaad (physilium husk poeder)
  • 125 gram plantaardige boter (gesmolten en afgekoeld)
  • 5 el appelmoes
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 1/4 tl citroenzest
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 50 gram cranberry's
  • 1 tl sinaasappelextract
  • 200 gram amandelspijs
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 1/4 tl zout

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Meng de rozijnen, krenten en cranberry's met het sinaasappelextract en zet apart.
  2. Meng de lauwwarme melk, suiker en gist en laat 10 minuten staan tot het begint te schuimen.
  3. Meng intussen in een grote mengkom het glutenvrije bakmeel, vlozaad, kaneel, kardemom en zout.
  4. Giet het gistmengsel erbij gevolgd door de gesmolten plantaardige boter en appelmoes. Kneed met behulp van een deeghaak tot een deeg. Roer tot slot de krenten, cranberry's en rozijnen (inclusief het sinaasappel-extract) er doorheen. Dek af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
  5.  Pak de amandelspijs uit en kneed met je handen tot het iets makkelijker kneedbaar is. Blijft dat lastig? Maak dan je handen vochtig.
  6. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van circa 2-3 centimeter dik.
  7. Rol van het amandelspijs een 'slang' en leg deze op het deeg. Rol het deeg dicht en seal de naad van het deeg met behulp van je handen (knijp een beetje dicht). Leg op een met bakpapier bekleed bakblik met de naad naar beneden. Strooi amandelschaafsel over het brood heen. Laat nogmaals een half uur rusten.
  8. Verwarm intussen de oven voor op 160 C (heteluchtoven).
  9. Bak in circa 30 minuten gaar.
  10. Laat goed afkoelen op een draadrek en snijd dan in plakjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *