Makkelijk kerstdessert: panettone trifle met chocolade

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Voor je het weet is het weer kerst. En wat voor kerstdessert maak je dan? Het is de afsluiter van de maaltijd, dus afsluiten met een hoogtepunt is wel zo fijn. Aan de andere kant wil je het wel leuk houden. En dus heb ik het perfecte makkelijke kerstdessert voor je. Smaakt fenomenaal, maar is echt zo gepiept. Zelfs als je 2 linkerhanden in de keuken hebt, maak je dit dessert in een handomdraai.

Fenomenaal dessert maken

Afgelopen jaar had ik grootse plannen voor een pavlova. Vaak zat gemaakt, altijd gelukt. Je raadt het al. Op Eerste kerstdag zelf, werd het 1 groot fiasco. Geen stress! Ik had nog een panettone liggen. Deze Italiaanse cake is voor mij echt typisch kerst. Geen kerst zonder panettone. Gelukkig worden ze in Nederland ook steeds populairder en kun je ze steeds makkelijker krijgen!

Panettone: een Italiaanse lekkernij

Panettone is een soort broodachtige cake met veel vruchtjes en is in veel verschillende formaten en inmiddels ook smaken verkrijgbaar. Zelf ga ik altijd voor de reguliere variant met vruchtjes. Nouja, gelukkig slingerde die dus met kerst nog in huis. En verder keek ik wat ik nog meer in huis had voor een lekker dessert. Het werd een panettone trifle met chocoladepudding en sinaasappel.

Trifle recept met een twist

Een geweldig lekkere combinatie! Sinaasappel en chocolade is een gouden duo. Tel daar de panettone met zijn vruchtjes bij op en het is een groot feest. Het mooiste is: je maakt het zo. Even opstijven in de koelkast en net voor serveren decoreren met slagroom en je bent klaar. Dit jaar dus niet lang in de keuken zwoegen voor een dessert, maar lekker simpel! Dit trifle recept is een blijvertje. Wedden ;-)?!

Op zoek naar meer lekkere kerst desserts? Wat dacht je van razendsnelle schuimtaartjes, Deense rijstpudding of moelleux?

Makkelijk kerstdessert: panettone trifle met chocolade

Makkelijk kerstdessert: panettone trifle met chocolade

Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 kleine panettone (a 500 gram)
  • 2 grote biologische handsinaasappels
  • 500 ml vloeibare slagroom (of vervang door kokosroom of sojaroom)
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 el maizena + 1 el koud water
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el bruine rietsuiker
  • 3 el triple sec likeur (bijvoorbeeld Cointreau Grand Marnier of De Kuyper Triple Sec) OF 3 el sinaasappelsap indien alcoholvrij

Benodigdheden

  • garde
  • steelpan
  • 8 glazen om het dessert in te serveren
  • rasp

Instructies

  1. Meng de maizena met het koude water tot een glad papje.
  2. Giet de kokosmelk in de pan en voeg de chocolade, suiker en maizenapapje toe. Verwarm op laag vuur en blijf goed roeren met een garde. Als het begint in te dikken, draai je het vuur uit en laat je de pudding (dikke vla) afkoelen. Blijf regelmatig roeren zodat er geen velletjes of klontjes in komen.
  3. Maak intussen de sinaasappelroom. Klop het een handmixer of keukenmachine de slagroom stijf.
  4. Was en droog de sinaasappels goed en rasp de schil. Voeg de zest toe en de room en vouw met een spatel door de room.
  5. Haal de resterende schil van de sinaasappels en trek de partjes uit elkaar.
  6. Snijd de panettone in dunne plakjes. Snijd cirkels uit de panettone ter grootte van de diameter van je glas. Dit kun je doen met een uitsteekvorm, serveerring of een kommetje en scherp mes. Snijd in totaal 24 cirkels panettone.
  7. Leg op de bodem van elk van de glazen een rondje panettone. Bestrijk met een paar druppels sinassappelsap of triple sec.
  8. Verdeel daaroverheen een flinke lepel chocoladepudding gevolgd door panettone en weer enkele druppels sinaasappelsap of triple sec.
  9. Maak af met nog een laag panettone, de sinaasappelroom en een paar partjes sinaasappel.
Ps. maak je het dessert van te voren? Doe dan de sinaasappelroom er nog niet op en bewaar in de koelkast. Top met room en sinaasappelpartjes tot je het gaat serveren.

2 reacties op “Makkelijk kerstdessert: panettone trifle met chocolade

  • Desiree

    Hi! Leuk recept. Met een sidenote. Haast geen enkele chocoladereep is notenvrij :/ dat maakt dit receptje dus onveilig bij notenallergie.

    Beantwoorden
    • Esmee Vonk

      Oplettend, bedankt voor de tip! :-) Voor dit recept moet er dus goed gezocht worden naar notenvrije chocolade, mocht één van de eters van het recept een notenallergie hebben.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *