Koningsdag eten: rood-wit-blauwe borrelplank

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Koningsdag! En dan wil je misschien wel een beetje in stijl eten. Op 27 april vieren we de verjaardag Koning Willem-Alexander en kleurt het hele land oranje. De vlaggen gaan uit, huizen worden versierd en normaal gesproken zijn overal leuke gezellige markten, spelletjes en spontane feestjes.

Dit jaar ziet het er door de Corona-maatregelen helaas wat anders uit, maar dat betekent niet dat we het niet kunnen vieren. In klein gezelschap met spelletjes en lekker eten bijvoorbeeld.

Rood-wit-blauwe borrelplank

Speciaal voor Koningsdag bedacht ik deze rood-wit-blauwe borrelplank. Het perfecte Koningsdag eten lijkt me zo! Door deze drie kleuren zo te combineren, maak je als het ware een Nederlandse vlag van je borrelplank. Hoe tof is dat?!

Op de plank vind je met name hartige items. Je kunt uiteraard variëren. Als je vlees eet, kun je ook vleeswaren toevoegen voor de kleur rood. Qua kaas, kies je wat je lekker vindt. Geitenkaas, brie, mozzarella, manchego. Als het maar licht van kleur is (dicht bij wit).

Voor de kleur blauw was het initieel lastig, maar de blauwe tortilla chips en de blauwe boter bleken een gouden greep. Voor de blauwe boter, klopten we boter op en mengden dit met blauwe spirulina. Dan krijg je dus deze toffe kleur. Je kunt er ook meteen een kruidenboter van maken als je dat lekker vindt. Dan voeg je bijvoorbeeld uitgeperste knoflook en bieslook aan toe.

Zoek je nog meer lekkere Koningsdag recept inspiratie? Wat dacht je van:

Koningsdag eten: rood-wit-blauwe borrelplank

Koningsdag eten: rood-wit-blauwe borrelplank

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • radijsjes
  • cherry tomaten
  • aardbeien/frambozen
  • rood beleg zoals: vegetarische filet americain of muhammara
  • diverse soorten kaas naar keuze (bijvoorbeeld brie manchego of een andere lichte kaas)
  • wit kokosbrood
  • lichte crackers
  • blauwe druiven
  • blauwe bessen
  • blauwe tortilla chips
  • (plantaardige) boter + 1 tl blauwe spirulina
  • sapjes in rood blauw of oranje (denk aan frambozensap bessensap of wortelsap)

Benodigdheden

  • (houten)borrelplank
  • kaasmesjes
  • lepels
  • vorkjes
  • uitsteekvormpje (optioneel)

Instructies

  1. Snijd van het kokosbrood vormpjes uit (bijvoorbeeld sterren).
  2. Maak de blauwe boter door de boter op te kloppen met spirulina. Voeg eventueel grof zeezout, knoflook en bieslook toe voor extra smaak.
  3. Doe de ingrediënten zoals de boter, filet americain en andere smeerbare producten in kleine kommetjes.
  4. Schenk de sapjes in.
  5. Begin met de rode laag op de bovenste 1/3 van de plank. Vul de plank zo goed mogelijk zodat je (bijna)geen plank meer ziet.
  6. Ga dan door met de witte laag door bijvoorbeeld kaas en crackers op de plank te leggen. Plaats hier 00:10 de kokosbrood vormpjes op.
  7. Maak tot slot af met de blauwe laag. Serveer de gekleurde (rood-wit-blauw-oranje) drankjes erbij. Fijne Koningsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *