Mango sticky rice (Aziastisch rijstdessert)

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wie weleens in Zuid-Oost Azië is geweest heeft vast weleens de Mango Sticky Rice als dessert gegeten. Kleefrijst met op smaak gebrachte kokosmelk en blokjes mango. Traditioneel is het een Thais recept, maar ook in andere landen in de regio vind je het regelmatig op het menu. Het is een niet te zoet toetje wat ook nog eens lekkere verkoelt als je pittig hebt gegeten of als het buiten warm is!

Ketan kleefrijst

Eigenlijk zou je voor dit recept kleefrijst ('ketan') gebruiken om het traditioneel te houden. Echter is mijn versie een 'supermarktversie', waarbij je de ingrediënten iets makkelijker kunt kopen. Ook rijstsoorten als risottorijst, sushirijst en dessertrijst zijn van nature wat kleveriger. Ook zou je kunnen gaan voor pandanrijst.

Rijst garen

Als je een rijstkoker hebt, is het helemaal perfect om de rijst precies goed te garen. Heb je die niet, dan raad ik aan om de rijst te koken. Als je de tools ervoor hebt, kun je de rijst stomen, zoals in Thailand wordt gedaan.

Mango sticky rice (Aziastisch rijstdessert)

Mango sticky rice (Aziastisch rijstdessert)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 50 gram risotto- of sushi rijst
  • 250 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld kokosdrink)
  • 300 ml volvette kokosmelk
  • 3 el kristalsuiker + 1 el kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 mango

Benodigdheden

  • steelpan x 2
  • 3 borden

Instructies

  1. Gaar de rijst volgens de instructies op de verpakking (circa 15 minuten) met water of plantaardige melk en voeg 1 eetlepel suiker toe. Indien er nog water of vocht in de pan zit, giet je dit af.
  2. Laat de rijst enkele minuten afkoelen en maak vervolgens de kokosmelksaus.
  3. Doe de kokosmelk, suiker en zout in de schone steelpan en verhit op laag vuur tot de suiker en zout opgelost zijn. Haal van het vuur.
  4. Roer de helft van de kokossaus door de rijst heen. De andere helft bewaar je voor serveren.
  5. Intussen kun je de mango schillen en in plakjes snijden.
  6. Rol met je handen of met behulp van een mal 3 bolletjes van de rijst.
  7. Verdeel over de 3 borden en maak af met de resterende kokossaus en mango.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *