Lemper met kip (lemper ajam)

  • voor 20 lemper personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Lemper met kip (lemper ajam)

Het gaat al een tijdje door mijn hoofd heen dat ik graag Indisch wil leren koken. Zodoende heb ik aan een vriendin gevraagd die van Indische afkomst is of zij mij wat verschillenden dingen wilde leren.

Indisch leren koken

Dus zo gezegd heb ik de stoute schoenen aangetrokken en aan haar gevraagd of zij samen met mij gerechten wilde maken en mij de Indische keuken wilde laten proberen? Nou natuurlijk weet je het antwoord al, gezien de titel šŸ˜‰. ā€œMaar natuurlijkā€¦maar daar hebben we wel een hele dag voor nodig. We gaan Lemper (plakkerige rijst rolletjes gevuld met kruidige kip) en Rendang (Indisch stoofvlees) maken.ā€

Zelfgemaakte boemboe

De datum gepland om boodschappen te doen en lekker aan de gang te gaan. Nu ben ik gewoon gek op een uitdaging wat betreft lekker eten. Dus toen ze vroeg: zullen we gebruik maken van een kant en klare boemboe? Zei ik: kom op we gaan het zelf maken! Super veel zin in. En dan, kom je in de plaatselijke toko. Al die kruiden, al die geuren. Ik word gewoon al gek van alle belevingen die ik daar kan vinden!

Boodschappen in de pocket en we kunnen aan de slag! Nu deel ik vandaag alleen de Lemper doen aan gezien dit gerechtje nietĀ  de hele dag duurt maar ongeveer 2 uur.

Ingrediƫnten

  • Ketanrijst:
  • 500 gram
  • ketanrijst
  • (sticky rice of kleefrijst)
  • 550 ml
  • kokosmelk
  • 4
  • salam blaadjes
  • (limoenblad)
  • 1
  • citroengras
  • (sereh)
  • Ā½ theelepel
  • zout
  • Lemper kipvulling:
  • 250 gram
  • kipfilet
  • 4 eetlepels
  • rode ui
  • 3 tenen
  • knoflook
  • 2/3
  • citroengras
  • 1 Ā½ theelepel
  • kemirinotenpasta
  • Ā½ theelepel
  • koenjit
  • (kurkuma)
  • 1 rode
  • peper
  • Ā½ theelepel
  • koriander
  • Ā½ theelepel
  • komijn
  • 2 blaadjes
  • limoenblad
  • fijn gesneden.
  • 3 blaadjes
  • limoenblad heel
  • 2 blaadjes
  • Indische laurier
  • 1 eetlepel
  • asem
  • (tamarinde) aangelengd met 3 eetlepels lauw water.
  • Ā½ theelepel
  • zout
  • 2 Ā½ eetlepel
  • suiker
  • 2 eetlepels
  • olie
  • 100 ml
  • kokosmelk

Benodigdheden

  • rijstkoker (optioneel)

Instructies

  1. Doe de rijst samen met de kokosmelk, limoenbladĀ  sereh en het zout in de rijstkoker. Roer tussendoor een keer in de rijst. Kook de rijst af tot die goed gaar is en haal dan het limoen blad uit de rijst. Dit voorkomt kleuring van de rijst en die wil je niet hebben. Laat de rijst nog ongeveer een tien minuten staan in de pan en roer dan nog en keer door.
  2. Voor de kip vulling:
  3. Doe de kip in een grote panĀ  zorg ervoor dat de kip onder water staat. Doe hier de sereh, limoen blad en Indische laurier in de pan met flink wat zout. Kook de kipfilet gaar en haal dan uit de bouillon.
  4. Laat de kip iets afkoelen en trek de kip dan uit elkaar zodat je een pulled chicken krijgt leg dit apart.
  5. Dan maken we de boemboe.
  6. Doe de knoflook samen met de rode ui, fijn gesneden citroengras , koenjit, rode peper, koriander, komijn en de twee theelepels olie in een bak. Maal dit fijn met een staafmixer. Zet een grote wok op het vuur en doe hier een klein beetje olie in. Zorg ervoor dat de pan goed warm is en bak dan de bumbu goed zodat alle lekker smaken los komen van de kruiden. Voeg dan de kokosmelk en de suiker toe.
  7. Zorg dat het geheel een redelijk droge substantie wordt zodat je het makkelijk kan gebruiken.
  8. zelf lemper rollen
  9. Het rollen van de Lemper is niet zo heel moeilijk maar is het beste te doen met 2 in 1 folie. Dat is folie die niet plakt anders kun je de rolletje niet gemakkelijk rollen.
  10. Zorg er voor dat de rijst nog iets warm is zodat je het makkelijk over het plastic uit kan spreiden. Leg in het midden van je rijst een streepje met kip vulling zorg dat er aan alle kanten genoeg rijst over is om er een rolletje van te maken.
  11. Rol het zo dat je rolletjes van ongeveer 10 cm bij 2 cm maakt. Op deze manier kun je van 1 receptuur ongeveer 20 rolletjes maken.
  12. Verwarm de lemper in de magnetron voor 30 seconden als ze uit de koeling komen en als ze uit de vriezer komen zo ongeveer 1 minuut .
  13. Eet smakelijk!
16 mensen willen het maken
6 mensen hebben dit recept gemaakt

Mijn naam is Devon en ik ben chef-kok bij De 3 Zussen in Tiel. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op myfoodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediƫnten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen. Groetjes, Devon Velders

2 responses to “Lemper met kip (lemper ajam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *