Lemper met kip (lemper ajam)

  • voor 20 lemper personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd45 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Het gaat al een tijdje door mijn hoofd heen dat ik graag Indisch wil leren koken. Zodoende heb ik aan een vriendin gevraagd die van Indische afkomst is of zij mij wat verschillenden dingen wilde leren.

Indisch leren koken

Dus zo gezegd heb ik de stoute schoenen aangetrokken en aan haar gevraagd of zij samen met mij gerechten wilde maken en mij de Indische keuken wilde laten proberen? Nou natuurlijk weet je het antwoord al, gezien de titel 😉. “Maar natuurlijk…maar daar hebben we wel een hele dag voor nodig. We gaan Lemper (plakkerige rijst rolletjes gevuld met kruidige kip) en Rendang (Indisch stoofvlees) maken.”

Zelfgemaakte boemboe

De datum gepland om boodschappen te doen en lekker aan de gang te gaan. Nu ben ik gewoon gek op een uitdaging wat betreft lekker eten. Dus toen ze vroeg: zullen we gebruik maken van een kant en klare boemboe? Zei ik: kom op we gaan het zelf maken! Super veel zin in. En dan, kom je in de plaatselijke toko. Al die kruiden, al die geuren. Ik word gewoon al gek van alle belevingen die ik daar kan vinden!

Boodschappen in de pocket en we kunnen aan de slag! Nu deel ik vandaag alleen de Lemper doen aan gezien dit gerechtje niet  de hele dag duurt maar ongeveer 2 uur.

Lemper met kip (lemper ajam)

Lemper met kip (lemper ajam)

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd45 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 20 lemper personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Ketanrijst:
  • 500 gram ketanrijst (sticky rice of kleefrijst)
  • 550 ml kokosmelk
  • 4 salam blaadjes (limoenblad)
  • 1 citroengras (sereh)
  • ½ theelepel zout
  • Lemper kipvulling:
  • 250 gram kipfilet
  • 4 eetlepels rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2/3 citroengras
  • 1 ½ theelepel kemirinotenpasta
  • ½ theelepel koenjit (kurkuma)
  • 1 rode peper
  • ½ theelepel koriander
  • ½ theelepel komijn
  • 2 blaadjes limoenblad fijn gesneden.
  • 3 blaadjes limoenblad heel
  • 2 blaadjes Indische laurier
  • 1 eetlepel asem (tamarinde) aangelengd met 3 eetlepels lauw water.
  • ½ theelepel zout
  • 2 ½ eetlepel suiker
  • 2 eetlepels olie
  • 100 ml kokosmelk

Benodigdheden

  • rijstkoker (optioneel)

Instructies

  1. Doe de rijst samen met de kokosmelk, limoenblad  sereh en het zout in de rijstkoker. Roer tussendoor een keer in de rijst. Kook de rijst af tot die goed gaar is en haal dan het limoen blad uit de rijst. Dit voorkomt kleuring van de rijst en die wil je niet hebben. Laat de rijst nog ongeveer een tien minuten staan in de pan en roer dan nog en keer door.
  2. Voor de kip vulling:
  3. Doe de kip in een grote pan  zorg ervoor dat de kip onder water staat. Doe hier de sereh, limoen blad en Indische laurier in de pan met flink wat zout. Kook de kipfilet gaar en haal dan uit de bouillon.
  4. Laat de kip iets afkoelen en trek de kip dan uit elkaar zodat je een pulled chicken krijgt leg dit apart.
  5. Dan maken we de boemboe.
  6. Doe de knoflook samen met de rode ui, fijn gesneden citroengras , koenjit, rode peper, koriander, komijn en de twee theelepels olie in een bak. Maal dit fijn met een staafmixer. Zet een grote wok op het vuur en doe hier een klein beetje olie in. Zorg ervoor dat de pan goed warm is en bak dan de bumbu goed zodat alle lekker smaken los komen van de kruiden. Voeg dan de kokosmelk en de suiker toe.
  7. Zorg dat het geheel een redelijk droge substantie wordt zodat je het makkelijk kan gebruiken.
  8. zelf lemper rollen
  9. Het rollen van de Lemper is niet zo heel moeilijk maar is het beste te doen met 2 in 1 folie. Dat is folie die niet plakt anders kun je de rolletje niet gemakkelijk rollen.
  10. Zorg er voor dat de rijst nog iets warm is zodat je het makkelijk over het plastic uit kan spreiden. Leg in het midden van je rijst een streepje met kip vulling zorg dat er aan alle kanten genoeg rijst over is om er een rolletje van te maken.
  11. Rol het zo dat je rolletjes van ongeveer 10 cm bij 2 cm maakt. Op deze manier kun je van 1 receptuur ongeveer 20 rolletjes maken.
  12. Verwarm de lemper in de magnetron voor 30 seconden als ze uit de koeling komen en als ze uit de vriezer komen zo ongeveer 1 minuut .
  13. Eet smakelijk!

9 reacties op “Lemper met kip (lemper ajam)

  • Maroesja

    Wat leuk! Ik was op zoek naar een recept voor Lemper waarbij een rijstroken wordt gebruikt. Ik heb ze al eerder gemaakt, maar dat was met een recept waarbij het koken van de rijst ‘nogal’ wat tijd kostte : ) Ik heb alleen een vraag: ik zie niet staan dat de ketanrijst eerst is geweekt. Op mijn pak staat dat ik het eerst 8 tot 10 uur moet weken. Hebben jullie de rijst eerst geweekt of ging het zonder weken ook goed?
    Hartelijke groet, Maroesja

    Beantwoorden
      • Maroesja

        Hoi Judith, ik had De gok gewaagd… het leek me zo handig qua planning als ik geen rekening hoef te houden met 8-10 uur van te voren de rijst te laten wellen. Als het niet zou lukken had ik een half pak rijst weg moeten gooien, maar het ging heel goed :-) Ze waren super lekker en niet te droog of te nat. Misschien lukt het niet met alle merken…
        in elk geval bedankt voor het recept en je antwoord!

        Beantwoorden
  • Yvonne

    Heerlijk recept. Ben wel bijna een middag bezig geweest. Had problemen met de ketan daardoor niet de 20 gehaald. Misschien toch maar een rijstkoker aanschaffen.

    Beantwoorden
  • Barbara Zitter

    Hai Hai,
    Je schrijft bij de ingrediënten
    dat je salam blad gebruikt, dit is Indisch laurierblad.
    Citroenblad is djeroek poeroet.
    Beide kun je in de toko uit de vriezer krijgen, heel handig dus om te bewaren.
    Verder lijken de lempers me erg lekker, ik ga ze een keer proberen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *