Koningsdag (healthy) carrot cupcakes
- Door Esmee Vonk
- Nederlands
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Op 27 april a.s. is het Koningsdag, de dag waarop we de verjaardag van onze koning vieren! We zijn gewend om met zijn allen de straten op te gaan en feest te vieren. Dit jaar zal deze dag een beetje anders zijn, want feestend de straat op gaan, zit er nu niet in. Geen feest op straat met zijn allen, betekent niet dat je er thuis geen feestje van kan maken. Ieder zal dit op zijn eigen manier doen. De een haalt oranje tompoezen bij de bakker en de ander vindt het leuk om zelf thuis aan de slag te gaan. Zelf ben ik de keuken in gedoken om deze heerlijke cakejes te bakken. Ik wilde iets lekkers maken om uit te delen aan vrienden en familie op deze feestelijke dag, maar er toch een gezonde twist aan geven. Ook wil ik natuurlijk wel in het thema ‘oranje’ blijven, vandaar dat ik aan wortel als ingrediënt dacht.
Boekweitmeel
De carrot cakejes zijn gemaakt van boekweitmeel. Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium. Andere gebruikte ingrediënten zijn wortel, eieren en wat zonnebloemolie. Om de cake iets zoeter van smaak te maken heb ik wat honing, vanille extract en een handje rozijnen gebruikt. Op deze manier zijn de cakejes een stuk gezonder dan een ‘normale’ worteltaart.
Glazuur
Het glazuurlaagje van de cakejes is minder gezond, want deze is gemaakt op basis van poedersuiker. Het is ten slotte wel feest. Tip: Als je hele gezonde cakejes wilt maken, kies er dan voor om op topping te maken van bijvoorbeeld kwark met vanille extract.
Koningsdag (healthy) carrot cupcakes
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 150 gram boekweitmeel
- 100 gram wortel julienne (75 voor cake 25 ter garnering)
- 3 eieren
- 1 handje rozijnen
- 50 ml zonnebloemolie
- 3 el honing
- 4 tl kaneel
- 1 tl speculaaskruiden
- Snuf zout
- 2 tl vanille extract
- 2 tl bakpoeder
- Voor de topping:
- 100 gram poedersuiker
- 1 tl water
- Optioneel: Dr. Oetker Nederland mix voor het versieren van de cup cakes
Benodigdheden
- 8 cup cake vormpjes
- mixer of garde
- kom
- oven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de eieren in een kom luchtig.
- Voeg het boekweitmeel, zonnebloemolie, honing, vanille extract, kaneel, speculaaskruiden, zout en bakpoeder toe en mix het tot een glad geheel.
- Spatel vervolgens de rozijnen en de wortelrasp door het beslag heen.
- Verdeel het beslag over 6 tot 8 cup cake vormpjes.
- Zet de vormpjes op een bakplaat in het midden van de oven. Bak de muffins in 15 tot 20 minuten goudbruin op 175 graden.
- Laat de cup cakes een uur afkoelen en het versieren kan beginnen!
- Meng de poedersuiker met 1-2 theelepels water tot er glazuur ontstaat.
- Smeer het glazuur op de cupcakes en strooi er wat wortelrasp over heen. Als je de cupcakes nog leuker wilt maken, kan je de ‘Nederland mix’ versiering van Oetker gebruiken.
- Het glazuur wordt na een aantal minuten vanzelf hard.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 254 | Calorieën uit vetten 82 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 9g, Waarvan | 15% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 9% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen