Oma’s recepten: Kupus Kalja (gestoofd rundvlees met witte kool)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd2 uur
  • Totale benodigde tijd2 uur en 15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vandaag weer een bijzondere editie van de rubriek 'oma's recepten'. Betty van de foodblog Betty's Kitchen deelt een van haar favoriete recepten van oma. Lezen jullie mee? En neem ook vooral een kijkje op Betty's leuke blog!

"Hi Allemaal! Ik ben Betty en ik kom uit het pittoreske Utrecht. Net als Judith deel ik de passie om te koken uit diverse Internationale keukens en ik blog hier dan ook over op www.bettyskitchen.nl

Speciaal voor de rubriek: Oma’s recepten, voer ik jullie mee naar het voormalige Joegoslavië, waar mijn moeder en oma vandaan komen. Bij oma at ik namelijk dikwijls dit gestoofd rundvlees met witte kool.

In het voormalige Joegoslavië is men namelijk dol op stoofschotels en soepen, want het is zo eenvoudig voor te bereiden. Je zet letterlijk een pan op en aan het einde van de dag heb je een overheerlijk en mals gerecht om op tafel te zetten.

Het volgende recept is ook precies een combinatie hiervan. Bij dit gestoofd rundvlees met witte kool serveert men traditioneel een stuk brood. Zo kun je lekker dippen in die overheerlijk jus/saus en warm je al gauw weer op tijdens een koude, winterse dag."

Oma’s recepten: Kupus Kalja (gestoofd rundvlees met witte kool)

Oma’s recepten: Kupus Kalja (gestoofd rundvlees met witte kool)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd2 uur
  • Totale benodigde tijd2 uur en 15 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 witte kool
  • 750 gram riblappen
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 1 grote vleestomaat
  • 2 - 2.5 liter water
  • 1/2 bos (platte) peterselie
  • 2 eetlepels Ajvar (aubergine-tomatenpuree. Te koop bij o.a. Mediterrane winkels)

Benodigdheden

Instructies

  1. Pel en snipper de uien. Snijd de kool en de riblappen in dobbelstenen van 2-3 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout.
  2. Zet de uiensnippers in een pan met een laagje olie aan tot ze glazig zijn. Voeg dan het vlees toe en laat het een paar minuten meebakken. Het vlees dient rondom dichtgeschroeid te zijn.
  3. Snijd de tomaat in plakken en doe ze bij het vlees. Voeg als laatste de witte kool toe.
  4. Giet het water in de pan en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat alles in ongeveer 2 uur langzaam gaar stoven.
  5. Schep tegen het einde van de kooktijd de Ajvar er door heen, en laat nog een paar minuten doorkoken. Garneer het gestoofd rundvlees met de verse peterselie.
Prijatno! (= Eet smakelijk) Groetjes, Betty

5 reacties op “Oma’s recepten: Kupus Kalja (gestoofd rundvlees met witte kool)

  • RotteTukker

    hallo, goed recept, het was erg lekker en precies zoals ik het me herinnerde :) . Kan het ook ingevroren worden?

    Beantwoorden
      • RotteTukker

        ah, super , thnx. zal van het weekend weer een grote pan maken en gedeeltelijk invriezen.

        Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een recept wat ik vroeger weleens bij vrienden at. rechthoekige stukjes deeg met een sneetje erin, die werden gebakken in olie. we aten het daarna met ajvar en creme fraiche. dat was altijd zo lekker. ik zou het graag eens een keer willen maken, maar ik heb geen idee hoe ik het deeg moet maken.. ik hoop dat iemand weet wat ik bedoel :)

        en iig nogmaals bedankt voor het kupus kalja recept ^^

        Beantwoorden
  • D. I.

    Ik maakte vroeger vaak kalja. Heerlijke gerecht.
    Goede recept, ik ga ik volgens jou recept ook maken.
    Ajvar is geen een puree van aubergine en tomaat. Ajvar bestaat uit rode paprika, aubergine, zout, plantaardige olie en specerijen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *