Labneh met za’atar zelf maken
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
k ben dol op een tafel vol mezze. Mezze zijn Midden-Oosterse 'tapas' en wat mij betreft mag labneh met pita brood of Turks brood daar niet bij ontbreken. Echt een van mijn favorieten! En jij kunt het heel eenvoudig thuis ook maken.
Wat is labneh?
Labneh is een soort hartige hangop die je op smaak brengt met Midden-Oosterse kruiden. Het si een beetje vergelijkbaar met de dikke Turkse yoghurt, maar je kunt de labneh zelf nog wat langer laten uitlekken voor een nog stevigere 'kaas'.
In dit geval heb ik gekozen voor za'atar met olijfolie en zeezout. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe dikker 'ie wordt. Uiteindelijk krijg je zelfs een kaas als je het lang genoeg laat uitlekken.
Labneh maken
Labneh maken is met dit labneh recept helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen wat geduld nodig. En verder yoghurt, een kaasdoek (of een schone theedoek) en een kom. Om het proces te versnellen gebruikte ik Griekse yoghurt. Die is namelijk al dik. Je kunt ook reguliere volle yoghurt gebruiken.
Nadat de labneh de gewenste dikte heeft, breng je hem op smaak met verse kruiden of gedroogde kruiden. Met peper en zout en zoals in dit geval met za'atar. Dat is mijn favoriete kruidenmix uit het Midden-Oosten en kun je kant-en-klaar in de grotere supermarkten kopen.
Labneh met za’atar zelf maken
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram Griekse yoghurt
- 1 el za'atar
- 1 el extra vergine olijfolie
- zeezout naar smaak
- pitabrood om erbij te serveren
Benodigdheden
- kaasdoek (of theedoek)
- kom om de yoghurt boven te laten uitlekken
Instructies
- Leg de doek op de kom en giet de yoghurt erin.
- Laat dit minstens een uur uitlekken. Je kunt de yoghurt ook een nacht laten uitlekken, dan wordt 'ie lekker dik.
- Draai de doek dicht en pers voorzichtig overtollig vocht weg. Met voorzichtig bedoel ik ook echt voorzichtig, anders pers je namelijk gewoon de yoghurt uit de doek.
- Roer de uitgelekte yoghurt goed door en schep in een mooie schaal. Breng de yoghurt met een snuf zeezout, za'atar en olijfolie op smaak.
- Serveer met warm pita brood.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 277 | Calorieën uit vetten 174 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 20g, Waarvan | 31% | |
Verzadigde vetzuren 9g | 46% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Kende het gerecht uit Palestina. Heb met veel plezier je recept gevolgd en de jochurt een nachtje uit laten lekken. Was dus lekker dik geworden. Een deel met zeezout en zaatar gemaakt. En daarna op toast gesmeerd. Ander deel wat fijngehakte knoflook, 5 druppels verse citroensap en geraspte komkommer (1/4) toegevoegd. Dat gebruikte ik als dipsaus bij de pitahbroodjes…… SMULLEN!
Yum :-)!