Labneh met za’atar zelf maken

 • voor 2 personen
 • Voorbereidingstijd5 minuten
 • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

k ben dol op een tafel vol mezze. Mezze zijn Midden-Oosterse 'tapas' en wat mij betreft mag labneh met pita brood of Turks brood daar niet bij ontbreken. Echt een van mijn favorieten! En jij kunt het heel eenvoudig thuis ook maken.

Wat is labneh?

Labneh is een soort hartige hangop die je op smaak brengt met Midden-Oosterse kruiden. Het si een beetje vergelijkbaar met de dikke Turkse yoghurt, maar je kunt de labneh zelf nog wat langer laten uitlekken voor een nog stevigere 'kaas'.

In dit geval heb ik gekozen voor za'atar met olijfolie en zeezout. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe dikker 'ie wordt. Uiteindelijk krijg je zelfs een kaas als je het lang genoeg laat uitlekken.

Labneh maken

Labneh maken is met dit labneh recept helemaal niet moeilijk. Je hebt alleen wat geduld nodig. En verder yoghurt, een kaasdoek (of een schone theedoek) en een kom. Om het proces te versnellen gebruikte ik Griekse yoghurt. Die is namelijk al dik. Je kunt ook reguliere volle yoghurt gebruiken.

Nadat de labneh de gewenste dikte heeft, breng je hem op smaak met verse kruiden of gedroogde kruiden. Met peper en zout en zoals in dit geval met za'atar. Dat is mijn favoriete kruidenmix uit het Midden-Oosten en kun je kant-en-klaar in de grotere supermarkten kopen.

Labneh met za’atar zelf maken

Labneh met za’atar zelf maken

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 500 gram Griekse yoghurt
 • 1 el za'atar
 • 1 el extra vergine olijfolie
 • zeezout naar smaak
 • pitabrood om erbij te serveren

Benodigdheden

 1. kaasdoek (of theedoek)
 2. kom om de yoghurt boven te laten uitlekken

Instructies

 1. Leg de doek op de kom en giet de yoghurt erin.
 2. Laat dit minstens een uur uitlekken. Je kunt de yoghurt ook een nacht laten uitlekken, dan wordt 'ie lekker dik.
 3. Draai de doek dicht en pers voorzichtig overtollig vocht weg. Met voorzichtig bedoel ik ook echt voorzichtig, anders pers je namelijk gewoon de yoghurt uit de doek.
 4. Roer de uitgelekte yoghurt goed door en schep in een mooie schaal. Breng de yoghurt met een snuf zeezout, za'atar en olijfolie op smaak.
 5. Serveer met warm pita brood.

2 reacties op “Labneh met za’atar zelf maken

 • Gemma van Dijk

  Kende het gerecht uit Palestina. Heb met veel plezier je recept gevolgd en de jochurt een nachtje uit laten lekken. Was dus lekker dik geworden. Een deel met zeezout en zaatar gemaakt. En daarna op toast gesmeerd. Ander deel wat fijngehakte knoflook, 5 druppels verse citroensap en geraspte komkommer (1/4) toegevoegd. Dat gebruikte ik als dipsaus bij de pitahbroodjes…… SMULLEN!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *