Tunnbrod met gehaktballetjes en bietjes

  • voor 3-4 personen
Tunnbrod met gehaktballetjes en bietjes

Eindelijk weer een Scandinavisch gerechtje. Een paar weken geleden ontdekte ik in het centrum van Utrecht Carla's Conditorie. Inmiddels ben ik er al eens terug geweest, zo'n fan was ik er van. Ze hadden er niet alleen heerlijke zelfgemaakte zoetigheden, maar ook tunnbrod met klassiek Zweeds beleg zoals gerookte zalm en gehaktballetjes. Deze 'wrap' van tunnbrod met gehaktballetjes, bietjes en cranberry compote is dan ook geïnspireerd op die bij Carla. Wil je echte Zweedse balletjes maken? Daar schreef ik al eerder een recept voor! Ik gebruikte voor dit recept de cranberry compote die ik van mijn moeder kreeg. Je kunt natuurlijk hiermee ook heel goed je restjes cranberry compote van kerst opmaken, mocht je die hebben.

Ingrediënten

  • 55 gram
  • gesmolten roomboter
  • 590 ml
  • melk
  • 300 gram
  • speltbloem*
  • 250 gram
  • witte tarwebloem
  • 120 gram
  • roggemeel
  • 50 gram
  • witte kristalsuiker
  • 1/4 tl
  • bakpoeder
  • 1/4 tl
  • zout
  • 1 tl
  • anijszaad
  • 2 zakjes
  • gist
  • 400 gram
  • geraspte bietjes
  • 500 gram
  • gehakt
  • 1/4 tl
  • kardemom
  • 1/4 tl
  • nootmuskaat
  • 1
  • rode ui
  • (fijngesnipperd)
  • zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 100 gram
  • ijsbergsla
  • 6 el
  • cranberry compote
  • verse dille ter garnering
  • * heb je geen speltbloem? Vervang dan door witte tarwebloem.

Benodigdheden

  1. koekenpan
  2. keukenmachine (optioneel)

Instructies

  1. Meng in een kom meel, bloem, suiker, zout, bakpoeder en anijszaad.
  2. In een andere, grote, kom meng je melk, boter en gist. Laat dit 10 minuten staan en voeg dan het bloemmengsel toe.
  3. Kneed tot een deeg en laat een uur op een tochtvrije, warme plek rijzen.
  4. Intussen kun je de gehaktballetjes al maken door alle ingrediënten te mengen en ca. 25 balletjes te rollen.
  5. Verdeel het deeg in 12 stukken.
  6. Bestuif je werkblad met bloem en sla met je hand plat, tot de vorm van een pannenkoek. Prik met een vork gaatjes in het tunnbrod en bak in een droge koekenpan aan beide kanten bruin.
  7. Herhaal totdat je alle 12 de tunnbroden hebt gemaakt. Daarna bak je in de koekenpan de gehaktballetjes gaar.
  8. Bestrijk tunnbrod met cranberry compote, verdeel wat sla en bietjes en maak af met de gehaktballen. Garneer met verse dille.
  9. Tunnbrod over? Vries het gewoon in!
tunnbrod maken
3 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *