Zweedse gehaktballetjes (zoals bij IKEA)

  • voor 2 personen
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Is bij jullie ook altijd het hoogtepunt van een IKEA-bezoekje de Foodmarkt op het einde :-)? Ik was altijd al geïntrigeerd door de Zweedse gehaktballetjes: want hoe komen ze zo zacht en romig? Ze zijn namelijk, vind ik, wezenlijk anders dan een 'standaard' gehaktbal. Goed nieuws, je kunt deze balletjes ook heel makkelijk zelf thuis maken. Alhoewel de traditionele Zweedse balletjes worden gemaakt met half-om-half gehakt, maakte ik ze met puur rundergehakt. Als je wilt, kun je dit dus vervangen door half-om-half gehakt. Naast de romige saus waar de gehaktballetjes in worden gekookt, en die ze mede zo zacht maken, worden ze vaak geserveerd met vossenbessensaus (lingonberry). In Nederland heb ik dit, behalve bij de geel-blauwe meubelgigant, niet gezien. Je kunt dit dan ook goed vervangen door een cranberrycompote.

Het lekkerste vind ik om de gehaktballen te serveren met aardappelpuree, rode kool en een dotje cranberry compote!

Zweedse gehaktballetjes (zoals bij IKEA)

Zweedse gehaktballetjes (zoals bij IKEA)

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • 2 sneetjes wit brood (zonder korstjes)
  • 2 takjes peterselie (fijngesneden)
  • 1 ei
  • 1 kleine ui (fijngesneden)
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/8 tl kardemompoeder
  • 300 ml kokend water
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 el bloem
  • sap van 1/2 citroen
  • 60 ml verse slagroom
  • zwarte peper
  • zout
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  1. garde
  2. koekenpan

Instructies

  1. Meng in een grote kom het gehakt, ei, ui, peterselie, brood, nootmuskaat, kardemom en peper en zout. Kneed dit tot een mooi egaal geheel en verdeel het in zo'n 24 stukjes.
  2. Rol er stevige balletjes van.
  3. Zet een koekenpan op hoog vuur en giet er een scheutje olijfolie in.
  4. Bak de gehaktballetjes in enkele minuten bruin. Let op: ze moeten van buiten bruin zijn, maar van binnen nog niet gaar. Het echte garen doe je zometeen in de saus.
  5. Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze op een bord. Maak de pan schoon en zet jem opnieuw op hoog vuur.
  6. Maak van het bouillonblokje en water een bouillon en giet deze, samen met de room, citroensap en bloem in de pan.
  7. Klop met een garde de klontjes uit de saus en breng de saus aan de kook.
  8. Voeg na een minuut of 5 de balletjes toe en keer ze constant om, zodat ze bedekt zijn met saus.
  9. Bak ze in 5 minuten gaar (of langer als ze groter zijn).
  10. Serveer direct met bijvoorbeeld aardappelpuree!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.