Hollandse hangop

Terug naar categorie Ga naar recept

Een van mijn favoriete tentjes in Utrecht is Yoghurt Barn. In deze 'schuur' kun je diverse soorten yoghurt krijgen met exotische en vooral lekkere toppings. Wat ik altijd neem tijdens een bezoekje aan Yoghurt Barn is de hangop. Hangop is een dikke en milde yoghurt en wordt gemaakt van magere yoghurt. Deze laat men traditioneel uitlekken in een kassdoek, zodat het water eruit lekt en je een dikkere yoghurt overhoudt. Je kunt de structuur en smaak een beetje vergelijken met Griekse yoghurt al is hangop wat luchtiger. Wat ook fijn is aan hangop, is dat ondanks dat het wordt gemaakt van magere yohurt, het tijdens het proces de zurige smaak helemaal verliest. Het smaakt vol, maar het is eigenlijk mager. Hoe fijn is dat?

Er zijn een aantal manieren om hangop te maken. Heb je geen kaasdoek of dunne theedoek, net als ik? Dan kun je ook prima koffiefilters gebruiken! Wil je grote hoeveelheden maken? Dan raad ik je aan om een kaas- of theedoek te gebruiken, want dan is een koffiefilter te klein. Je verliest namelijk ongeveer de helft van de massa.

Hollandse hangop

Hollandse hangop

Aanpassen porties:

voor personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • magere yoghurt

Benodigdheden

5 koffiefilters / dunne (linnen) theedoek

Instructies

  1. Maak je de hangop met koffiefilters? Schuif 5 koffiefilters in elkaar (anders bezwijkt het filter onder het gewicht van de yoghurt). Hang deze filters boven een longdrinkglas bijvoorbeeld, schenk hier de yoghurt in en laat minstens een uur uitlekken.
  2. Maak je de hangop met een doek? Leg de doek in een grote kom en schenk hier de yoghurt in. Vouw de doek dicht en pers met een wringende beweging het vocht uit de yoghurt.
Tip: hangop is erg lekker met vers (rood) fruit of probeer het eens met granola!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *