Laksa (pittige Maleisische soep)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Bij soep denk je misschien al snel aan winter of koude dagen, maar niets is minder waar. Deze pittige Aziatische soep: laksa wordt juist ook gegeten als het warm is. Immers is het in Maleisië, waar de soep vandaan komt, altijd een aangename temperatuur! Het lijkt heel gek om dan een warm én pittig gerecht te eten, maar dit soort gerechten worden juist ook gegeten om af te koelen. Je gaat namelijk zweten als je het warm krijgt, waardoor je afkoelt. Deze currysoep wordt vaak gemaakt met visballetjes, rijstnoodles en garnalen. Soms ook met kip. De visballetjes heb ik achterwege gelaten en ik ging voor mooie grote garnalen, kip en rijstnoodles. De reuzegarnalen uit de diepvries van de supermarkt vind ik het meeste smaak hebben. Deze zijn niet voorgekookt en kun je zo uit de diepvries gebruiken. Deze moet je nog wel even pellen voor je ze eet, maar als je daar eenmaal handigheid in hebt, is dat een fluitje van een cent.

Laksa (pittige Maleisische soep)

Laksa (pittige Maleisische soep)

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 12 ongepelde reuze garnalen
  • 1 kipfilet
  • 1/2 kipbouillonblokje
  • 1.25 liter water
  • 400 ml kokosmelk
  • 100 gram rijstnoodles
  • 1 bosui (in dunne ringetjes)
  • voor de laksa pasta:
  • 2 stengels citroengras (sereh)*
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1/2 rode peper
  • 5 cashewnoten
  • 1 tl trassi*
  • 1/4 tl chili vlokken
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl korianderzaad*
  • 1/2 tl komijnzaad*
  • 1/2 tl laos*
  • 1 cm verse gember
  • 1 el arachideolie
  • * Deze ingrediënten koop je bij de toko of bij een grotere supermarkt

Benodigdheden

  • soeppan
  • staafmixer of hakmolen

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten voor de laksa pasta in een hakmolen of met de staafmixer tot een pasta.
  2. Zet een pan op het vuur en bak de pasta licht aan, totdat deze begint te geuren. Voeg de kip, water en garnalen toe.
  3. Haal na 4 minuten de garnalen uit de soep en laat ze even afkoelen. Haal vervolgens de schaal van de garnalen af.
  4. Kook de kip 12 minuten mee zodat deze goed gaar is. Haal vervolgens de kip uit de soep en trek deze met 2 vorken uit elkaar.
  5. Voeg de rijstnoodles toe en kook 2 minuten mee. Voeg vervolgens de garnalen en kip weer toe en serveer direct.
  6. Garneer met bosui en eventueel munt of koriander.

3 reacties op “Laksa (pittige Maleisische soep)

  • Suus Nouwens

    Ik vind de verhouding ook niet kloppen. Veel kokosmelk op zoveel water. Dan krijg je echt een romige kokossoep.

    Beantwoorden
  • Pieter

    Soep wordt vaak in Azië niet gegeten als voorgerecht maar als smaakmaker voor de rijst
    En is daarom ook vaak waterig.
    Zelf doe ik wat minder vocht toevoegen of een beetje binden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *