Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)
- Door Judith Pagrach
- Overig
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
Het stond al een tijdje op mijn 'to-do'-lijstje, zelf lijnzaad crackers maken. Een collega vertelde dat hij zijn crackers altijd van water en gebroken lijnzaad maakt. Dat wilde ik ook weleens proberen!
Makkelijk recept voor lijnzaad crackers
Met het recept van mijn collega als basis ging ik aan de slag. Ik voegde zeezout en wat pompoenpitten toe om het lijnzaad crackers recept nog iets spannender te maken. En dat was een succes! Deze glutenvrije lijnzaad crackers zijn lekker als tussendoortje of als lunch, bijvoorbeeld met geprakte avocado en zalm of wat hüttekäse met peper en zout.
Wist je trouwens dat lijnzaad erg gezond is? Het bevat veel omega-3 (goed voor o.a. de hersenen), vezels (goed voor de darmflora) en antioxidanten (fijn voor je weerstand). Daarnaast zijn ze dus heel divers, omdat je zelf kan kiezen welke kruiden je toevoegt voor verschillende smaken.
En het grote voordeel is natuurlijk dat dit recept helemaal veganistisch, glutenvrij en suikervrij is.
Variëren met lijnzaad crackers
Ik heb dus gekozen voor een recept met zeezout en wat pompoenpitten, maar er zijn dus talloze mogelijkheden! Gebruik bijvoorbeeld een beetje knoflook en ui, of ga voor Italiaanse kruiden.
Het zou daarnaast ook heerlijk zijn met wat voedzame gist om het een meer "kaasachtige" smaak te geven, of wat Mexicaanse specerijen, noem maar op.
Knapperige crackers
Dat is alles wat er nodig is! Lekkere knapperige crackers die waanzinnig gezond zijn. Ik maak het liefst een paar porties en bewaar ze om op te knabbelen als ik zin heb in een snack.
Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd25 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 100 gram gebroken lijnzaad
- 75 ml water
- 20 gram pompoenpitten
- snuf zeezout
Benodigdheden
- bakplaat/groot vierkant bakblik
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de bakplaat vast uit de oven.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Meng in een kom de zaden en pitten en het zeezout en voeg het water toe.
- Stort het mengsel op de bakplaat en verdeel met de bolle kant van de lepel over de plaat. Zorg dat de laag zo dun mogelijk is, dan worden de crackers lekker knapperig.
- Laat de crackers 20 minuten staan, totdat ze knapperig zijn.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 55 | Calorieën uit vetten 37 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 7% | |
Verzadigde vetzuren 0g | 2% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 3g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
ga ik zeker proberen lijkt me lekker
I.v.m. een tarwe-allergie altijd op zoek naar lekkere alternatieven voor de lunch; deze is heerlijk! Vanmorgen de crackers gebakken (heel gemakkelijk!), wat nootjes en rozijnen toegevoegd (bij gebrek aan pompoenpitten), en ze nu aan het eten met een plakje kaas erop. Genieten! Bedankt voor dit leuke recept.
Hi Michelle, bedankt voor je leuke reactie! Fijn dat je het ook zo’n lekker receptje vindt :-)
Ik heb ze gemaakt en vindt ze lekker! Goed alternatief voor toastjes :-). Vanmiddag met avocado, ei of filet americain. Wel hoog in calorieen, dus niet te veel van eten!
Klinkt goed, Aurore! Heb ze zelf al een tijdje niet meer gemaakt, dus wordt weer eens tijd :-).
Hallo Judith,
Net je lijnzaad crackers gemaakt. Als proef halve hoeveelheid. Ik heb nu al spijt, want het smaakt heerlijk. Straks avocado prakken met knoflook en de crackers erbij. Lijkt me een heerlijke combinatie. Bedankt voor de tip.
Groetjes,
Sophia
Wat ontzettend leuk om te horen, Sophia :-). Ze zijn heel goed te combineren met van alles. Zelf vind ik ze ook heel lekker met bijoorbeeld hüttekäse of zelfgemaakte amandelboter :-).
Kan er ook hele lijnzaad in hoe maal je die bij mij lukt het niet
Hi Lilian, je kunt gebroken lijnzaad kant-en-klaar kopen. Gebroken lijnzaad heeft de voorkeur, omdat dit beter wordt verteerd door het lichaam dan hele lijnzaad.
Heerlijk!!ik Doe een ontgiftingskuur en mag dus een heleboel niet,ik heb er nog een paar eetlepels kikkererwten bijgedaan en ipv water,kokoswater en geraspte kokos.ik heb laatst gezien bij koken met van boven dat het sap van kikkererwten zoveel eiwit bevat dat je er na 12min.kloppen zelfs merenques van kan maken.misschien kan ik je die tip geven als dank voor deze heerlijke cracker!!
Hi Diana, toevallig stond het op mijn lijstje om dat binnenkort eens te proberen! Ik moet het echt zien om te geloven, haha. Fijn dat je deze lijnzaadcrackers wel mag en leuke toevoegingen.
Hoi Judith,
Heerlijk recept hoor, dank je wel.
Ik heb ze gisteren gemaakt en er 2 el geitenroomkaas en 1 el kurkuma aan toegevoegd.
Een heerlijke hartige snack!
Wat een leuke toevoeging!