Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd25 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Het stond al een tijdje op mijn 'to-do'-lijstje, zelf lijnzaad crackers maken. Een collega vertelde dat hij zijn crackers altijd van water en gebroken lijnzaad maakt. Dat wilde ik ook weleens proberen!

Makkelijk recept voor lijnzaad crackers

Met het recept van mijn collega als basis ging ik aan de slag. Ik voegde zeezout en wat pompoenpitten toe om het lijnzaad crackers recept nog iets spannender te maken. En dat was een succes! Deze glutenvrije lijnzaad crackers zijn lekker als tussendoortje of als lunch, bijvoorbeeld met geprakte avocado en zalm of wat hüttekäse met peper en zout.

Wist je trouwens dat lijnzaad erg gezond is? Het bevat veel omega-3 (goed voor o.a. de hersenen), vezels (goed voor de darmflora) en antioxidanten (fijn voor je weerstand). Daarnaast zijn ze dus heel divers, omdat je zelf kan kiezen welke kruiden je toevoegt voor verschillende smaken.

En het grote voordeel is natuurlijk dat dit recept helemaal veganistisch, glutenvrij en suikervrij is.

Variëren met lijnzaad crackers

Ik heb dus gekozen voor een recept met zeezout en wat pompoenpitten, maar er zijn dus talloze mogelijkheden! Gebruik bijvoorbeeld een beetje knoflook en ui, of ga voor Italiaanse kruiden.

Het zou daarnaast ook heerlijk zijn met wat  voedzame gist om het een meer "kaasachtige" smaak te geven, of wat Mexicaanse specerijen, noem maar op.

Knapperige crackers

Dat is alles wat er nodig is! Lekkere knapperige crackers die waanzinnig gezond zijn. Ik maak het liefst een paar porties en bewaar ze om op te knabbelen als ik zin heb in een snack.

Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)

Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd25 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 100 gram gebroken lijnzaad
  • 75 ml water
  • 20 gram pompoenpitten
  • snuf zeezout

Benodigdheden

  1. bakplaat/groot vierkant bakblik
  2. bakpapier

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de bakplaat vast uit de oven.
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Meng in een kom de zaden en pitten en het zeezout en voeg het water toe.
  4. Stort het mengsel op de bakplaat en verdeel met de bolle kant van de lepel over de plaat. Zorg dat de laag zo dun mogelijk is, dan worden de crackers lekker knapperig.
  5. Laat de crackers 20 minuten staan, totdat ze knapperig zijn.

13 reacties op “Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)

  • Michelle

    I.v.m. een tarwe-allergie altijd op zoek naar lekkere alternatieven voor de lunch; deze is heerlijk! Vanmorgen de crackers gebakken (heel gemakkelijk!), wat nootjes en rozijnen toegevoegd (bij gebrek aan pompoenpitten), en ze nu aan het eten met een plakje kaas erop. Genieten! Bedankt voor dit leuke recept.

    Beantwoorden
  • Aurore

    Ik heb ze gemaakt en vindt ze lekker! Goed alternatief voor toastjes :-). Vanmiddag met avocado, ei of filet americain. Wel hoog in calorieen, dus niet te veel van eten!

    Beantwoorden
  • Sophia

    Hallo Judith,
    Net je lijnzaad crackers gemaakt. Als proef halve hoeveelheid. Ik heb nu al spijt, want het smaakt heerlijk. Straks avocado prakken met knoflook en de crackers erbij. Lijkt me een heerlijke combinatie. Bedankt voor de tip.
    Groetjes,
    Sophia

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Wat ontzettend leuk om te horen, Sophia :-). Ze zijn heel goed te combineren met van alles. Zelf vind ik ze ook heel lekker met bijoorbeeld hüttekäse of zelfgemaakte amandelboter :-).

      Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Lilian, je kunt gebroken lijnzaad kant-en-klaar kopen. Gebroken lijnzaad heeft de voorkeur, omdat dit beter wordt verteerd door het lichaam dan hele lijnzaad.

      Beantwoorden
  • Diana

    Heerlijk!!ik Doe een ontgiftingskuur en mag dus een heleboel niet,ik heb er nog een paar eetlepels kikkererwten bijgedaan en ipv water,kokoswater en geraspte kokos.ik heb laatst gezien bij koken met van boven dat het sap van kikkererwten zoveel eiwit bevat dat je er na 12min.kloppen zelfs merenques van kan maken.misschien kan ik je die tip geven als dank voor deze heerlijke cracker!!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Diana, toevallig stond het op mijn lijstje om dat binnenkort eens te proberen! Ik moet het echt zien om te geloven, haha. Fijn dat je deze lijnzaadcrackers wel mag en leuke toevoegingen.

      Beantwoorden
  • Anneke

    Hoi Judith,
    Heerlijk recept hoor, dank je wel.

    Ik heb ze gisteren gemaakt en er 2 el geitenroomkaas en 1 el kurkuma aan toegevoegd.
    Een heerlijke hartige snack!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *