Kleurrijke linzenburger (lactosevrij!)
- Door Judith Pagrach
- Overig
- voor 6 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Sommige groentes zien er zo prachtig uit. Zo kocht ik op de markt verse bietjes. Mijn initiële project waarvoor ik ze eigenlijk nodig had mislukte, maar gelukkig had ik nog bieten over. Eerst ging ik voor een fijn sapje met wortel en gember en daarna wilde ik nog meer met biet maken. In eerste instantie dacht ik aan een bietenburger, maar eigenlijk vond ik dat zonde van die mooie bietjes. Dus bedacht ik dat ik plakjes biet als topping zou gebruiken. Uiteindelijk is het een hele kleurrijke burger geworden met mooie roze bietjes, gele mango en groene avocado's. Het recept is vegetarisch en lactosevrij. Laat je niet bedotten door die gele plak, dat is geen kaas, maar mango ;-)! Met de shi-itake en de wasabi is het uiteindelijk een burger geworden met een Aziatisch tintje. Eet jij ook wel eens vega burgers?
Kleurrijke linzenburger (lactosevrij!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 6 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 150 gram linzen
- 4 shi-itake paddenstoelen (fijngesneden)
- 1/2 tl gedroogde tijm
- 1 takje verse basilicum
- 1/8 tl zeezout
- 1/8 tl zwarte peper
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 100 gram broodkruim
- 1 ei
- scheutje olijfolie
- 2 el mayonaise
- 1 tl wasabi
- 1 rode biet (in dunne plakjes gesneden)
- 1 mango (in dunne plakjes gesneden)
- 1 avocado (in dunne plakjes gesneden)
- 50 gram alfalfa
- 6 broodjes
Benodigdheden
- koekenpan
- pan om de linzen in te koken
- staafmixer
Instructies
- Meng de wasabi met de mayonaise in een kommetje en zet apart.
- Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
- Zet de koekenpan op hoog vuur en giet de olie erin. Bak de knoflook, shi-itake en tijm enkele minuten.
- Doe dit mengsel in een bakje en laat ven afkoelen.
- Giet intussen de linzen af en dep ze voorzichtig droog.
- Pureer de linzen kort met een staafmixer. Je mag nog wel wat stukjes zien, dus pureer het niet te glad.
- Voeg het paddenstoelenmengsel toe aan de linzen en doe er vervolgens peper, zout en wat gescheurde basilicum blaadjes bij.
- Voeg daarna ei en broodkruim toe en meng met een lepel totdat je een stevig geheel hebt.
- Verdeel het mengsel in 6 porties.
- Zet de pan op hoog vuur en giet weer wat olie in de pan.
- Met een lepel leg je een 'bolletje' van het mengsel in de pan. Druk een beetje plat. Bak twee burgers tegelijk en draai na enkele minuten om zodat beide kanten mooi bruin worden.
- Snijd het broodje open en smeer er wat wasabi mayonaise op. Leg de burger er op, gevolgd door een plak mango, avocado plakjes, biet en tot slot alfalfa.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 385 | Calorieën uit vetten 115 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 13g, Waarvan | 20% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 11% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 6g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Kan het ook zonder die paddestoelen? Linzen ben ik dol op, de rest klinkt heerlijk :D
Hi Mariska, dat kan zeker! :)
Dat gele plakje lijkt inderdaad net kaas! Wat grappig. Het ziet er echt mega lekker uit, maar die lange lijst met ingrediënten weerhoud me toch een beetje om zoiets te proberen. Ik ben erg lui.
Goede tip: extra maken en dan gewoon lekker invriezen. Kun je ze de volgende keer gewoon even opwarmen en op een broodje leggen :).
Ooh dat ziet er te lekker uit! Dat ga ik proberen.