Kleurrijke linzenburger (lactosevrij!)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Sommige groentes zien er zo prachtig uit. Zo kocht ik op de markt verse bietjes. Mijn initiële project waarvoor ik ze eigenlijk nodig had mislukte, maar gelukkig had ik nog bieten over. Eerst ging ik voor een fijn sapje met wortel en gember en daarna wilde ik nog meer met biet maken. In eerste instantie dacht ik aan een bietenburger, maar eigenlijk vond ik dat zonde van die mooie bietjes. Dus bedacht ik dat ik plakjes biet als topping zou gebruiken. Uiteindelijk is het een hele kleurrijke burger geworden met mooie roze bietjes, gele mango en groene avocado's. Het recept is vegetarisch en lactosevrij. Laat je niet bedotten door die gele plak, dat is geen kaas, maar mango ;-)! Met de shi-itake en de wasabi is het uiteindelijk een burger geworden met een Aziatisch tintje. Eet jij ook wel eens vega burgers?

Kleurrijke linzenburger (lactosevrij!)

Kleurrijke linzenburger (lactosevrij!)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd40 minuten
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram linzen
  • 4 shi-itake paddenstoelen (fijngesneden)
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1 takje verse basilicum
  • 1/8 tl zeezout
  • 1/8 tl zwarte peper
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 100 gram broodkruim
  • 1 ei
  • scheutje olijfolie
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl wasabi
  • 1 rode biet (in dunne plakjes gesneden)
  • 1 mango (in dunne plakjes gesneden)
  • 1 avocado (in dunne plakjes gesneden)
  • 50 gram alfalfa
  • 6 broodjes

Benodigdheden

  1. koekenpan
  2. pan om de linzen in te koken
  3. staafmixer

Instructies

  1. Meng de wasabi met de mayonaise in een kommetje en zet apart.
  2. Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
  3. Zet de koekenpan op hoog vuur en giet de olie erin. Bak de knoflook, shi-itake en tijm enkele minuten.
  4. Doe dit mengsel in een bakje en laat ven afkoelen.
  5. Giet intussen de linzen af en dep ze voorzichtig droog.
  6. Pureer de linzen kort met een staafmixer. Je mag nog wel wat stukjes zien, dus pureer het niet te glad.
  7. Voeg het paddenstoelenmengsel toe aan de linzen en doe er vervolgens peper, zout en wat gescheurde basilicum blaadjes bij.
  8. Voeg daarna ei en broodkruim toe en meng met een lepel totdat je een stevig geheel hebt.
  9. Verdeel het mengsel in 6 porties.
  10. Zet de pan op hoog vuur en giet weer wat olie in de pan.
  11. Met een lepel leg je een 'bolletje' van het mengsel in de pan. Druk een beetje plat. Bak twee burgers tegelijk en draai na enkele minuten om zodat beide kanten mooi bruin worden.
  12. Snijd het broodje open en smeer er wat wasabi mayonaise op. Leg de burger er op, gevolgd door een plak mango, avocado plakjes, biet en tot slot alfalfa.

5 reacties op “Kleurrijke linzenburger (lactosevrij!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *