Mango sticky rice (Aziastisch rijstdessert)
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Wie weleens in Zuid-Oost Azië is geweest heeft vast weleens de Mango Sticky Rice als dessert gegeten. Kleefrijst met op smaak gebrachte kokosmelk en blokjes mango. Traditioneel is het een Thais recept, maar ook in andere landen in de regio vind je het regelmatig op het menu. Het is een niet te zoet toetje wat ook nog eens lekkere verkoelt als je pittig hebt gegeten of als het buiten warm is!
Ketan kleefrijst
Eigenlijk zou je voor dit recept kleefrijst ('ketan') gebruiken om het traditioneel te houden. Echter is mijn versie een 'supermarktversie', waarbij je de ingrediënten iets makkelijker kunt kopen. Ook rijstsoorten als risottorijst, sushirijst en dessertrijst zijn van nature wat kleveriger. Ook zou je kunnen gaan voor pandanrijst.
Rijst garen
Als je een rijstkoker hebt, is het helemaal perfect om de rijst precies goed te garen. Heb je die niet, dan raad ik aan om de rijst te koken. Als je de tools ervoor hebt, kun je de rijst stomen, zoals in Thailand wordt gedaan.
Mango sticky rice (Aziastisch rijstdessert)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 50 gram risotto- of sushi rijst
- 250 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld kokosdrink)
- 300 ml volvette kokosmelk
- 3 el kristalsuiker + 1 el kristalsuiker
- snuf zout
- 1 mango
Benodigdheden
- steelpan x 2
- 3 borden
Instructies
- Gaar de rijst volgens de instructies op de verpakking (circa 15 minuten) met water of plantaardige melk en voeg 1 eetlepel suiker toe. Indien er nog water of vocht in de pan zit, giet je dit af.
- Laat de rijst enkele minuten afkoelen en maak vervolgens de kokosmelksaus.
- Doe de kokosmelk, suiker en zout in de schone steelpan en verhit op laag vuur tot de suiker en zout opgelost zijn. Haal van het vuur.
- Roer de helft van de kokossaus door de rijst heen. De andere helft bewaar je voor serveren.
- Intussen kun je de mango schillen en in plakjes snijden.
- Rol met je handen of met behulp van een mal 3 bolletjes van de rijst.
- Verdeel over de 3 borden en maak af met de resterende kokossaus en mango.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 395 | Calorieën uit vetten 169 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 20g, Waarvan | 30% | |
Verzadigde vetzuren 16g | 81% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen