Massaman curry met aardappel en kip

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Het eerste hoorde ik over de massaman curry van mijn schoonvader. Die had het op vakantie in Thailand gegeten en sinds die tijd dol op het gerecht. Even later hoorde ik dat het volgens CNN het lekkerste gerecht ter wereld is. Die moest en zou ik natuurlijk ook eens gaan proberen!

Deze massaman curry is afkomstig uit Thailand en heeft een beetje van alles. Het zoute van de vissaus en garnalenpasta, het zurige van de tamarinde, het zoete van de suiker en heel veel aromatische kruiden en specerijen als citroengras, kardemom en gember. Als je de ingrediëntenlijst ziet, word je misschien afgeschrikt, maar dat is echt niet nodig. Het is een heel gemakkelijk recept en de ingrediënten kun je bij elke grote supermarkt of toko krijgen. Kun je niet aan tamarinde komen? Voeg dan als alternatief wat extra limoensap toe.

De aardappels die ik gebruikte in deze massaman curry, zijn Opperdoezer Ronde. Ik kreeg dit jaar een zak thuisgestuurd en, wat ik niet wist, is dat het een hele exclusieve aardappel is. Er zijn slechts 25 telers in Opperdoes die de Opperdoezer Ronde telen. Ze zijn dan ook beperkt te verkrijgen, maar als je ze ziet, neem ze vooral mee! Ze zijn vastkokend en over het algemeen lekker klein. Lekker dus voor in dit gerecht of bijvoorbeeld een (lauwwarme) salade.

Je eet deze fijne Thaise curry het beste met witte rijst.

Massaman curry met aardappel en kip

Massaman curry met aardappel en kip

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Voor de curry pasta:
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosuien
  • 1 cm verse gember
  • 1 citroengrasstengel (sereh)
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 100 ml water
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 tl garnalenpasta (trassi)
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 kardemom peulen (of gebruik 1/4 tl kardemompoeder)
  • handje ongebrande en ongezouten cashewnoten (in grove stukken gesneden(
  • Overige ingrediënten:
  • 2 rode paprika's (in dunne reepjes gesneden)
  • 2 tomaten (fijngesneden)
  • 300 gram vastkokende aardappels (ik gebruikte Opperdoezer ronde)
  • 300 gram kippendijfilet
  • 400 ml kokosmelk
  • limoensap naar smaak
  • pindaolie of andere olie naar keuze om in te wokken

Benodigdheden

  • wok
  • kookpan voor de aardappels

Instructies

massaman curry
  1. Snijd de aardappels, afhankelijk van hoe groot ze zijn, in 2, 4 of 8 stukken en kook ze in ruim kokend water.
  2. Pers de knoflook. Snijd het groene gedeelte van de bosui weg. Deze kun je zometeen eventueel gebruiken ter garnering. Voor de currypasta gebruik je alleen het witte gedeelte van de bosui. Snijd dit fijn.
  3. Schil de gember en snijd ook die fijn.
  4. Snijd de onderkant van de citroengrasstengel weg en haal de buitenste laag weg. Dit is meestal hard en niet zo lekker. Snijd de onderste 5 centimeter van de citroengrasstengel fijn en gooi de rest weg.
  5. Zet de wok op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg knoflook, bosui, chilivlokken en citroengras toe en schep goed om. Voeg na 2 minuten de overige ingrediënten toe en laat het geheel nog enkele minuten koken. Voeg de kip toe en bak de kip gaar.
  6. Voeg daarna de tomaat en paprika toe en bak 5 minuten mee.
  7. Tot slot voeg de de kokosmelk en aardappels toe. Roer enkele minuten en dien de massaman curry dan op met witte rijst! Garneer met bijvoorbeeld bosui ringetjes of verse koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *