Merengue dessert

 • voor 4 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Als je iets nieuws hebt wil je het het liefste meteen aantrekken of meteen uitproberen. Zo ook mijn handmixer. Een van de eerste dingen die ik ermee wilde maken waren merengues, oftewel schuimpjes. Nog nooit eerder had ik ze gemaakt, vooral eigenlijk door het ontbreken van een mixer. Geïnspireerd door dit recept van de BBC ging ik aan de slag. Dit is een basisrecept. Je kunt aan het einde ook een aroma toevoegen of bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid gepureerd fruit.

Merengue dessert

Merengue dessert

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 1 grapefruit
 • 15 g geschaafde amandelen
 • 5 eiwitten
 • 1/2 citroen
 • 100 g poedersuiker
 • 100 g witte kristalsuiker

Benodigdheden

 1. handmixer of garde
 2. Tip: gebruik geen plastic kom, deze krijg je bijna niet vetvrij. Gebruik het liefste een rvs kom of anders aardewerk.

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 100 C.
 2. Maak de kom en garde of mixer vetvrij door deze goed met afwasmiddel af te wassen. Smeer deze daarna in met het stuk citroen. Klop nu de eiwitten totdat ze stijf zijn. Voeg nu in vier keer de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen.
 3. Spatel de poedersuiker door het mengsel heen.
 4. Pak nu een lepel en leg op een bakplaat met bakpapier een beetje van het mengsel, ter grootte van een sinaasappel. Smeer dit wat uit zodat het wat platter wordt. Maak op deze manier van het gehele mengsel merengues.
 5. Bak gedurende 75 minuten op 100 C.
 6. Schil de grapefruit en haal de partjes los. Trek van elk partje afzonderlijk het velletje los.
 7. Rooster het amandelschaafsel in een koekepan op middelhoog vuur. Na ongeveer 2 minuten worden ze bruin en zijn ze klaar. Leg grapefruit naast de schuimpjes en garneer met amandelschaafsel.
Tip: een populair Engels dessert is de 'Eton mess' bestaande uit merengue en fruit, gelaagd in glaasjes. Een leuk idee voor kerst? Wat is jouw favoriete smaak merengue? Laat het achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *