Pasta met Italiaans stoofvlees (pasta al ragù)

  • voor 4-5 personen
  • Totale benodigde tijd
Pasta met Italiaans stoofvlees (pasta al ragù)

Het zal jullie niet zijn ontgaan, dat wij als gezin nogal van lekker eten houden. Mw. Foodblog a.k.a. Judith is daar het levend bewijs van. Net zoals in alle gezinnen, heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeuren. Als er iemand jarig is, mogen ze bij mij hun menu voor een verzoek-diner indienen (ja, nog steeds!) of ik maak wat ik beschouw als hun lievelingsgerechten. Geen haute cuisine, maar comfort food. Daarbij houd ik ook een beetje rekening met de andere gasten, die bijvoorbeeld niet zo pittig kunnen eten. Zo was het laatst op de verjaardag van zoon a.k.a. The Hungry Student of Rotterdam (en Verslinder van Sambal). Normaal gesproken zou er een pittige Rendang van rundvlees op tafel zijn gekomen, of even pittige gemarineerde biefstuk-reepjes met udon noedels, of eventueel een scherpe Guyanese curry met roti. Dit keer niets van dit alles. Omdat oom en tante heel vroeg de volgende ochtend op reis moesten, en omdat zij niet zo getraind zijn in het eten van pittige gerechten als wij, besloot ik om een andere, mildere, favoriet te maken: gestoofd rundvlees met pasta. Met slechts één chilipeper.Als ik bak, ben ik super-precies. Als ik kook, laat ik me door mijn stemming beïnvloeden, wat ingrediënten, smaakmakers e.d. betreft. Aan twee dingen valt echter niet te tornen in dit gerecht: ik gebruik goed vlees en laat het echt heel lang stoven. Het duurt dus lang. Het goede nieuws is dat je er nauwelijks meer naar hoeft om te kijken als het eenmaal opstaat – en je kunt het ook een dag van tevoren maken als dat je beter uitkomt, of zelfs invriezen, al dan niet in kleinere porties.Kook de pasta wel vers. Kies je eigen pastasoort en kook het beetgaar. Mijn man en ik houden van casareccia, maar Leon heeft daar een hekel aan om een of ander reden. Hij heeft liever penne. Farfalle doen het hier ook goed bij. Oh, en als jullie willen weten wat er nog meer op tafel is gekomen: mini Jamaicaanse vleespasteitjes vooraf, geroosterde aubergines op (semi-)Aziatische wijze en een fluweelzachte chocoladepudding met slagroom toe.

Ingrediënten

  • 1 kg
  • runder sukadelappen
  • 1 grote
  • ui
  • (gesnipperd)
  • 2 flinke tenen
  • knoflook
  • (fijngehakt)
  • 2 eetlepels
  • olijfolie
  • 1 rode
  • chilipeper
  • (desgewenst ontdaan van zaden)
  • ¼ theelepel
  • gemalen piment
  • 1 theelepel
  • paprikapoeder
  • 1 theelepel
  • gedroogde tijmblaadjes
  • 1 theelepel
  • gedroogde oregano
  • 2
  • laurierblaadjes
  • 1
  • winterpeen (desgewenst)
  • in stukken van 2 cm dik
  • 1 blik
  • tomatenblokjes
  • (à 400 gram)
  • 200 ml
  • lekkere rode wijn
  • (licht verwarmd)
  • 1 bakje
  • shiitake paddenstoelen (à 200 gram)
  • 1 bakje biologische
  • kastanjechampignons (à 200 gram)
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • om te bakken
  • pasta
  • naar keuze
  • snufje
  • zout

Benodigdheden

  1. pan met zware bodem en deksel

Instructies

  1. Snijd het vlees in dobbelstenen en laat het op kamertemperatuur komen.
  2. Verhit de olie in een pan met zware bodem en fruit de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook totdat ze glazig zijn. Doe het vlees erbij en laat het aan alle kanten dichtschroeien, op hoge vuur. Je moet geen rood meer zien.
  3. Voeg de kruiden en specerijen toe, met zout naar smaak. (Liever te weinig zout dan teveel; je kunt altijd later nog een beetje erbij doen.) Roer alles goed om, en doe de stukjes winterpeen erbij. Dit is niet noodzakelijk, maar geeft wel iets meer diepte. Schep alles goed om en doe de tomatenblokjes erbij. Schep alles weer goed om en doe de wijn erbij. Roer goed door, doe de deksel erop en laat het vlees gaar worden op een laag vuurtje, desnoods met een vlamverdeler onder de pan.
  4. Maak de paddenstoelen en champignons klaar als het vlees bijna gaar is. Dat kan wel 2,5-3 uur duren, afhankelijk van het vlees. Boen ze schoon. Verwijder de steeltjes van de shiitakes. Snijd beide soorten in dikke plakken en bak ze in een eetlepel olijfolie. Houd het vuur hoog om ervoor te zorgen dat ze mooi droog blijven. Doe ze bij het vlees en roer goed door. Laat alles een half uurtje verder sudderen zodat de smaken in elkaar overgaan. Roer het van tijd tot tijd om te voorkomen dat het aanbrandt. Het is de bedoeling dat de saus reduceert en wat dikker wordt, maar mocht er tussentijds teveel vocht verdampen, voeg er naar eigen inzicht een scheutje heet water aan toe.
  5. Meng de beetgaar gekookte pasta met het gestoofde vlees en dien meteen op. Je kunt er een salade bij serveren. Wij eten de salade meestal vooraf, terwijl de pasta kookt. Drink er een glas lekkere rode wijn bij. De fles heb je toch al opengemaakt!
  6. Als je met minder dan 4 personen bent, kun je een deel van het vlees met saus bewaren voor een andere keer. Het kan ook goed ingevroren worden.
16 mensen willen het maken
13 mensen hebben dit recept gemaakt

Misschien kennen jullie mij als auteur van Het Nederlands Bakboek (Kosmos Uitgevers), het eerste boek dat ik in het Nederlands heb geschreven. Ik houd me voornamelijk bezig met schrijven en recepten ontwikkelen, en ben ook betrokken bij vrijwilligersprojecten in ons dorp en omgeving. Ik lees en reis graag en sinds kort heb ik een nieuwe hobby: boetseren met klei. Het heeft opvallend veel overeenkomsten met bakken, moet ik zeggen. Heb je een vraag over een ingrediënt? Of wil je weten waarom een baksel mislukt? Laat mij het weten!

2 responses to “Pasta met Italiaans stoofvlees (pasta al ragù)

  • Chloe

    Zie ik daar olie van La Vialla staan? Wij zijn enorme fan ;) mocht je ooit in italie zijn een echte aanrader om daar eens langs te gaan!

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Haha, jaaa oplettend :). Dat is inderdaad die heerlijke olie van La Vialla. Staat zeker nog op mijn to-do lijstje om ze eens te gaan bezoeken in het prachtige Toscane!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *