Pastitsio (Griekse ovenschotel)
- Door Judith Pagrach
- Grieks
- voor 4 personen
- Totale benodigde tijd45 minuten
De 'pastitsio' laat zich het beste omschrijven als een Griekse lasagne. Je maakt deze Griekse ovenschotel door te beginnen met een laagje penne gemengd met boter en kaas, daarop ligt een laagje gehakt in tomatensaus met kruiden, vervolgens een dun laagje kaas en je topt hem af met een béchamelsaus en wat kaas. Even in de oven en voilà. Het fijne aan ovenschotels is dat je zelf intussen even iets anders kunt gaan doen. Ideaal als je gasten hebt. Of gewoon van van multitasken houdt ;-). Tip: eet de pastitsio met een salade, zoals deze Griekse salade.
Pastitsio (Griekse ovenschotel)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd45 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 200 gram penne
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 30 gram roomboter
- 300 gram mager rundergehakt
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 tl gedroogde oregano
- 300 gram passata di pomodoro
- 1/4 tl zwarte peper
- scheutje olijfolie
- Béchamelsaus:
- 50 gram roomboter
- 55 gram witte tarwebloem
- 500 ml warme melk
Benodigdheden
- ovenschaal
- koekenpan
- garde
Instructies
- Kook de pasta in ruim water beetgaar.
- Giet de pasta af en meng met 20 gram Parmezaanse kaas en een klontje boter totdat de boter is gesmolten
- Leg dit als basis onder op de ovenschotel.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Zet een koekenpan op hoog vuur. Giet er een scheutje olie in en bak de ui en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak totdat je geen roze meer ziet. Voeg vervolgens tomatensaus (passata di pomodoro), oregano, nootmuskat en peper toe en bak enkele minuten mee.
- Giet de gehaktsaus over de pastalaag.
- Strooi wat kaas over het gehakt.
- Maak de koekenpan schoon en zet hem weer op middelhoog vuur.
- Smelt de boter in de koekenpan en voeg het bloem al roerende toe. Giet nu beetje bij beetje de melk toe totdat de saus indikt en vrijwel klontvrij is.
- Giet deze saus over het gehakt en maak af met wat kaas.
- Bak de pastitsio in ca. 15 minuten mooi goudbruin.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 824 | Calorieën uit vetten 407 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 45g, Waarvan | 70% | |
Verzadigde vetzuren 23g | 115% | |
Transvetzuren 2g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 16g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ziet er lekker uit maar tomatensaus staat nergens bij de ingrediënten.
300 gram passata di pomodoro
Bedankt voor je opmerkzaamheid, ik heb het aangepast in de ingrediëntenlijst :)!
Oooh deze gaat zeker gemaakt worden als mijn oventje weer werkt, yumm!
Het is echt een hele fijne ovenschotel :). Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Wow, dat ziet er heerlijk uit! ik ga het zeker een keertje maken!