Pissaladière (Franse uientaart met ansjovis)

  • voor 2-4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

In Nice zagen we deze Franse uientaart met ansjovis en olijven op werkelijk iedere straathoek. Logisch misschien wel, want de pissaladière komt van oorsprong uit Nice. Het is een meestal vierkante plaattaart. Rijkelijk belegd met gekarameliseerde uien, ansjovis en zwarte olijven.

Vaak wordt de ansjovis in ruitpatroon gelegd. Mijn pissaladière is overigens rond, omdat de bladerdeegrol rond was. Nouja, het was er niet minder lekker door ;-).

Food challenge

Ik schreef deze Franse uientaart op mijn lijst van 'recepten om ooit te maken'. Alleen, kwam het er elke keer niet van. Nu had ik een goede reden om deze taart alsnog te maken. De 14 daagse foodfoto challenge van collega foodie Bianca! Deze foodie organiseert regelmatig challenges op Instagram. Hierbij deel je een foto in een bepaald thema.

Frankrijk

En deze maand is het thema Frankrijk! 14 klassiekers uit de Franse keuken staan op het programma. Het idee is dat andere foodies op dezelfde dag hun creatie delen op Instagram. Een van de challenges is dus deze pissaladière. Doordat je de uien karameliseert worden ze zoetig van smaak. Dat in combinatie met de zilte olijven en ansjovis is echt een match made in heaven!

Borrel, salade of soep

Lekker met een soepje bijvoorbeeld of een salade. Of serveer bij de borrel.

Ga jij je ook wagen aan deze lekkere uientaart uit Zuid-Frankrijk? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Pissaladière (Franse uientaart met ansjovis)

Pissaladière (Franse uientaart met ansjovis)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 2-4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 12 witte uien
  • 4 takjes tijm
  • 1 tl Provencaalse kruiden (of gelijke delen gedroogde oregano - tijm - basilicum)
  • 1 blikje ansjovis
  • 15 zwarte olijven
  • olijfolie
  • zwarte peper

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • diepe koekenpan of hapjespan

Instructies

  1. Snijd de ui in dunne halve ringen.
  2. Zet de koekenpan op laag vuur, giet een scheut olijfolie in de pan en fruit de ui.
  3. Draai het vuur op z'n zachtst. Voeg de verse tijm en Provençaalse kruiden toe. Breng op smaak met peper.
  4. Laat de uien in een half uur karameliseren. Blijf omscheppen zodat de uien niet verbranden.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Leg het deeg op bakplaat of pizzasteen.
  7. Bedek het bladerdeeg met het uienmengsel. Leg nu verspreid op de uien ansjovis en olijven neer. Dek af met aluminiumfolie zodat de uien niet verbranden.
  8. Bak in 20 minuten gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *