Bietenbroodjes met spelt

  • voor 8 personen
  • Totale benodigde tijd
Bietenbroodjes met spelt

Ken je die groentebroodjes van Albert Heijn? Ik heb ze al een aantal keer gekocht, maar het leek me eigenlijk leuker om zelf groentebroodjes te maken. Nu wilde het toeval dat ik 1 gekookte biet over had en dus ging ik daarmee het experiment aan om bietenbroodjes te maken. Ik vind ze zelf erg goed gelukt, kijk eens naar de prachtige dieprode kleur! Om er zeker van te zijn dat ze een mooie kleur zouden krijgen, voegde ik ook nog wat bietenpoeder toe. Deze kocht ik online bij Body & Fit shop, maar je kunt het ook achterwege laten en vervangen door speltbloem. Wellicht dat de kleur dan wel iets minder helder is. Maar zeker niet minder lekker!

Tussendoor of als lunch

Deze bietenbroodjes doen het goed als tussendoortje met een likje roomboter bijvoorbeeld. Of voor lunch met wat avo, maar je eet het ook prima bij een lekkere soep! Ga jij je ook wagen aan deze heerlijke en mooie bietenbroodjes? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Ingrediënten

  • 470 gram
  • speltbloem
  • 150 ml
  • lauwwarm water
  • 3 el
  • bietenpoeder
  • (of vervang door 3 el speltbloem)
  • 1 gekookte
  • biet
  • 1 zakje
  • gedroogde gist
  • 1 tl
  • bruine suiker
  • 1/8 tl
  • zout
  • 1 tl
  • venkelzaadjes
  • 1 el
  • olijfolie

Benodigdheden

  • keukenmachine (optioneel)
  • ovenschaal of bakplaat bekleed met bakpapier
  • grove rasp

Instructies

  1. Meng in een glas de gist, suiker en het lauwe water en zet 10 minuten apart.
  2. Rasp intussen met een grove rasp de biet.
  3. Meng in een grote kom bloem, zout, bietenpoeder (als je die gebruikt) en venkelzaadjes en biet.
  4. Voeg de olie en het gistmengsel toe en kneed met een deeghaak tot een soepel deeg.
  5. Vorm een bol van het deeg. Vet de randen van de mengkom lichtjes in met olie en leg de deegbal hierin te rusten. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op een tochtvrije plek rijzen.
  6. Verdeel het deeg in 8 stuken en rol er ballen van. Trek de zijkanten van de bal omlaag en vouw deze weer onder het broodje (op deze manier rek je het deeg en dus de gluten een beetje uit en heb je een soepeler broodje).
  7. Leg de broodjes in de ovenschaal of op de bakplaat. Dek nogmaals af met een vochtige theedoek en laat een half uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 160 C en bak de broodjes in circa 25 minuten gaar.
  9. Laat ze afkoelen op een draadrek.
2 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

3 responses to “Bietenbroodjes met spelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *