Risotto met venkel en paddenstoelen

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Hebben jullie mijn heerlijke venkel verzameling van laatst gezien? Ik vroeg collega-bloggers hun lekkerste venkel recepten te delen en dat leverde een fijne lijst op met 26 pareltjes van venkel recepten. Zo leuk om te zien dat mensen allemaal weer iets anders doen met venkel. Een aantal van de recepten waren risotto's met venkel. Wat een leuk en lekker idee!

Zelf was ik niet zo snel op het idee gekomen om venkel in risotto te verwerken, maar toen ik dat eenmaal zag, was ik geïnspireerd. Toevallig had ik venkel liggen én ik heb altijd risottorijst in mijn voorraadkast. 1 en 1 is 2, dus lekker aan de slag met venkel risotto. Ik besloot hem nog een wat herfstiger tintje te geven door paddenstoelen toe te voegen. Ik gebruikte zelf beukenzwammen uit de Verse Oogst box, maar je kunt uiteraard ook andere paddenstoelensoorten gebruiken. Net wat je lekker vindt 'en wat je in de winkel kunt krijgen. Lekkere alternatieven zijn bijvoorbeeld cantharellen of shiitakes.

Kun je geen genoeg krijgen van risotto's? Ik heb inmiddels een flinke verzameling risotto's, waarbij de risotto met blauwe kaas en walnoten en de bietenrisotto favoriet zijn. Wat is jouw favoriete risotto? Laat het weten in de comments of deel jouw foto op social media met #myfoodblognl!

Risotto met venkel en paddenstoelen

Risotto met venkel en paddenstoelen

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 175 gram risottorijst
  • 600 ml kokend water
  • 100 ml witte wijn (gewoon een restje van wat je al open hebt staan)
  • 1 bouillonblokje
  • 1 sjalotje (fijngesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 venkel (in blokjes van circa 2 x 2 cm gesneden)
  • 100 gram paddenstoelen naar keuze
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • zwarte peper naar smaak
  • optioneel: 1 el fijngehakte platte peterselie
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • diepe koekenpan

Instructies

  1. Verhit de olie in de pan. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak deze glazig. Blijf het goed opscheppen zodat het niet verbrandt.
  2. Voeg de venkel en paddenstoelen toe en bak deze gedurende circa 5 minuten totdat de venkel wat begint te verkleuren.
  3. Kiep de rijst erbij en schep het geheel goed om. Blus op hoog vuur af met de wijn.
  4. Draai het vuur wat lager en doe het bouillonblokje en circa 150 ml water erbij. Zorg ervoor dat het water helemaal verdampt is voor je nieuw water toevoegt. Schep de rijst om en voeg als het water is verdampt opnieuw water toe.
  5. Herhaal totdat het water op is. Proef voorzichtig (pas op, heet!) een rijstkorrel of deze zo lekker 'al dente' is. Vind je hem nog te korrelig? Voeg dan extra water toe en laat dit weer verdampen.
  6. Is de korrel goed? Draai het vuur uit en breng op smaak met zwarte peper en eventueel de peterselie. Roer de kaas er doorheen en laat 5 minuten staan voor je de risotto serveert.

5 reacties op “Risotto met venkel en paddenstoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *