Risotto zeekraal, heilbot & sint jacobsschelpen
- Door Judith Pagrach
- Italiaans
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd50 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
We love risotto! Ik vertelde al eerder dat ik waarschijnlijk als allereerste gerecht een risotto leerde koken. Met behulp van Jamie Oliver.
Luxe risotto
Dit keer gingen we voor een echte luxe risotto: risotto zeekraal met sint jacobsschelpen (coquilles) en heilbot. Zeekraal zie je steeds vaker in restaurants, maar ook in supermarkten. Wij kochten dit keer de zeekraal gewoon bij de Lidl! Zeekraal heeft een heerlijke subtiele zeesmaak. Het is een knapperige groentesoort met een ziltige smaak. Een echte aanrader om eens te proberen.
Daarbij combineerde ik andere luxe ingrediënten: sint jacobsschelpen (coquilles) en een stukje heilbot. De ultieme zomerse risotto voor die momenten waarop je wil uitpakken. Een chefwaardig recept, wat jij met onze hulp helemaal zelf maakt!
Wil je vaker chefwaardige recepten zien of houd je het liever bij makkelijk? Laat het weten in de comments of op social media!
Risotto zeekraal, heilbot & sint jacobsschelpen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd50 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- voor de risotto:
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- 1 sjalotje (fijngesneden)
- 175 gram arboriorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 650 ml kokend water
- 1 kipbouillonblokje
- 50 gram Parmzaanse kaas
- verder nodig:
- 200 gram heilbotfilet
- 100 gram zeekraal
- 8 sint jacobsschelpen
- 1 tl olijfolie
- 1 el roomboter
- 3 takjes verse salie
- peper en zout
- om erbij te serveren: gegrilde groenten (bijvoorbeeld: courgette bimi en tomaten)
Benodigdheden
- koekenpan
- diepe pan met zware bodem
- kookpan
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook. Voeg de zeekraal toe en kook gedurende 2 minuten. Giet af en spoel af met koud water.
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur. Giet olie in de pan, gevolgd door boter en salie.
- Wanneer de boter is gesmolten voeg je de coquilles toe (Sint Jacobsschelpen). Bak aan elke beide kanten circa 2 minuten. Breng op smaak met zwarte peper.
- Haal de Sint Jacobsschelpen uit de pan en bak de heilbot in enkele minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout. Gooi de salie-botersaus niet weg, maar bewaar voor bij de risotto.
- Zet de diepe pan op middelhoog vuur.
- Giet olie in de pan en voeg knoflook en het sjalotje toe. Bak enkele minuten. Blijf goed doorscheppen zodat het niet aanbrandt.
- Voeg de rijst toe. Schep goed om en blus na 1 minuut af met de wijn.
- Wacht totdat de wijn helemaal is verdampt en voeg dan het bouillonblokje en circa 100 ml water toe. Wacht tot het water vrijwel is verdampt, schep om en voeg dan opnieuw water toe.
- Herhaal stap 8 totdat al het water op is. Draai het vuur nu uit en schep de kaas door de risotto. Laat de risotto 5 minuten staan en schep dan de zeekraal er doorheen.
- Serveer de risotto met daar bovenop de heilbot en Sint Jacobsschelpen. Maak af met een beetje van de salie-botersaus.
- Serveer met gegrilde groente of een frisse salade.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 452 | Calorieën uit vetten 113 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 12g, Waarvan | 18% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 31% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Wauw dit lijkt me een fantastisch lekkere risotto!
Genieten!
Dankjewel :-)! Het was echt even een genietmomentje :-).