Groene salade met avocado, ei en kalkoenspekjes

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een heerlijke zomerse salade: salade met avocado, ei en kalkoenspekjes. Knapperige sla, het hartige van de kalkoenspekjes, een romige avocado dressing, zelfgemaakte croutons en een eitje. Die vind ik zelf het allerlekkerste als de dooier nét niet gestold is, maar dat is natuurlijk persoonlijk :-).

Afwisseling

Ik maakte voor deze salade weer gebruik van de kalkoenspekjes van Dindesse. Een supergoed alternatief voor de reguliere spekjes. Bijvoorbeeld omdat je geen varkensvlees eet of omdat je gewoon een keertje wil afwisselen. De spekjes van kalkoen zijn een bewustere keuze met minder vet dan varkensspekjes.

Ik maakte met de kalkoenspekjes al eerder de spaghetti Carbonara, bami en andijvie stamppot. Nu het weer zo lekker is, dacht ik meteen aan een lekkere salade. Eentje boordevol smaak, maar tegelijkertijd snel te maken is. Want met deze temperaturen heb je vast geen zin om heel lang in de keuken te staan, toch?

Avocado op 2 manieren

In dit recept gebruiken we de avocado op 2 manieren: we gebruiken hem zichtbaar door middel van losse partjes. Én we gebruiken de avocado voor de dressing. Zo krijg je een lekker romige dressing, die toch gezond is. De avocado combineert super goed met de frisse limoen en de koriander. Houd je niet van koriander? Geen probleem! Je kunt de koriander met een gerust hart vervangen door platte peterselie.

Top it!

De finishing touch zijn de zelfgemaakt croutons en de spekjes. Lekker die extra bite! De croutons zijn trouwens perfect om oud brood op te maken! Ik geef in het recept als suggestie volkoren brood, omdat dat het meest gezond is, maar uiteraard kun je gewoon het brood gebruiken wat je voorhanden hebt.

Wat vind je van onze salade met avocado, ei en kalkoenspekjes? Ga je het ook proberen?

Tip: wil je de salade meenemen voor bijvoorbeeld een picknick? Je kunt de dressing prima van tevoren maken. Houd de andere elementen gescheiden en voeg ze bij elkaar als je de salade gaat eten. Je voorkomt dat de avocado bruin wordt door deze te besprenkelen met wat citroen- of limoensap.

Groene salade met avocado, ei en kalkoenspekjes

Groene salade met avocado, ei en kalkoenspekjes

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd10 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 krop sla
  • 2 eieren
  • 1 duopak Dindesse kalkoenspekjes (à 140 gram)
  • 1 volkoren boterham
  • 1 rijpe avocado
  • 3 takjes koriander (of platte peterselie)
  • sap van 1/2 limoen
  • 3 el extra vergine olijfolie

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • staafmixer
  • koekenpan

Instructies

salade avocado, ei en spekjes - bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 170 C.
  2. Kook de eieren 4 minuten (of langer als je van hardgekookte eieren houdt).
  3. Halveer de avocado. Schep de ene helft in de staafmixer. Voeg de koriander (of peterselie) toe aan de staafmixer kom, samen met het limoensap. Pureer tot een gladde saus. Roer de olijfolie er doorheen en zet de dressing apart.
  4. Snijd de boterham in repen en vervolgens in blokjes. Strooi de croutons op de bakplaat en zet de bakplaat in de oven. Draai de oven uit en laat de croutons 5 minuten in de oven liggen.
  5. Bak de spekjes uit in een droge koekenpan.
  6. Was de sla goed, droog deze en snijd indien je kluitsla gebruikt van de kluit.
  7. Snijd de overgebleven helft van de avocado in dunne plakjes.
  8. Pel de eieren en snijd doormidden.
  9. Verdeel de sla over 2 borden. Leg daar de plakjes avocado op, gevolgd door de eieren. Strooi als topping croutons en spekjes over de salade en maak af met de dressing.
Advertorial - i.s.m. Dindesse

4 reacties op “Groene salade met avocado, ei en kalkoenspekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *