Limoentaartje van Petit Gâteau (+ review Kleine Taartjes)

  • Voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Limoentaartje van Petit Gâteau (+ review Kleine Taartjes)

Afgelopen donderdag stelde ik op Instagram de vraag: willen jullie een zoet recept of een salade recept? Het antwoord, hoewel nipt, was ZOET! En dus trok ik mijn vrije vrijdag niet uit voor, maar zelfs 2 zoete recepten. Woehoe! Om te beginnen met het limoentaartje uit het boek Kleine Taartjes.

Haarlemmerstraat

Als je weleens op de Haarlemmerstraat in Amsterdam bent geweest, heb je je vast weleens verlekkerd aan de kunstwerkjes bij Petit Gâteau. Eigenaresse Meike Schaling heeft in Parijs leren bakken bij toppatissiers en opende in Amsterdam, bij terugkomst een eigen taartenwinkel. De hardlopers waren de schattige kleine taartjes en dus werd dat haar handelsmerk. Bij Petit Gâteau koop je plaatjes van kleine taartjes met heerlijke vullingen.Niet gek dus dat ze nu een boek uitbrengt over die 'Petit Gâteau'. Het boek is logisch opgebouwd met allereerst een verhaal over Meike en haar taarten carrière. Vervolgens gaat ze in op het deeg (pâte sablée), het 'fonceren' (bekleden van de bakringen) en vertelt ze iets over voorbeeldvullingen. Wat leuk is, is dat er vervolgens ruimte is om zelf vullingcombinaties te bedenken. Daarna volgen haar recepten voor vullingen. Dat is van fruit tot aan noten en van chocolade tot aan schuim. Zoals gezegd kun je meerdere lagen combineren waardoor je je eigen unieke 1-persoonstaartje samenstelt.Wat je van tevoren nodig hebt zijn bakringen van gelijke grootte. Nu liep het bij mij daar bijna op spaak, omdat mijn bakringen verschillende groottes hebben. Ik besloot daarom een andere vorm te gebruiken, waar ik wel 6 van had. Prima opgelost! Mijn taartjes hebben dus niet de precieze 'signature' vorm van Petit Gâteau gehad, maar ik was er alsnog content mee.

Limoentaartje

Helemaal omdat ik veel meer een kok ben dan een bakker en altijd met veel meer gemak kook dan bak, was ik toch uitermate tevreden met het resultaat. Ik vulde het zanddeeg met limoencrème, die in mijn geval doordat ik er wat minder boter en suiker in deed dan het recept, meer een curd was. Zo creëerde ik mijn eigen limoentaartje. 2 van de bodems heb ik nog ongebakken in de vriezer liggen zodat ik die a la minute kan afbakken en vullen met een andere vulling uit het boek.De taartjes zijn in ieder geval veel toegankelijker te maken dan ik van tevoren dacht en ik kijk er naar uit om er meer mee te gaan experimenteren! Het boek is duidelijk en bevat mooie foto's. Het enige  wat ik zelf duidelijker had gekund was het blind bakken. Nu weet ik zelf wel hoe dat moet, maar vond het in het boek niet superduidelijk. Desalniettemin een aanrader voor iedereen die van mooie én lekkere taartjes houdt.

Ingrediënten

  • bodem (pâte sablée):
  • 120 gram
  • bloem
  • 50 gram
  • poedersuiker
  • 20 gram
  • amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gram
  • koude boter
  • (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 biologisch
  • ei
  • (geklutst)
  • limoencrème:
  • 125 gram
  • limoensap
  • (circa 5 limoenen)
  • 2
  • gelatineblaadjes
  • zest van 1/2
  • biologische limoen of citroen
  • 65 gram
  • kristalsuiker
  • 90 gram
  • ei
  • (ongeveer 2 biologische eieren)
  • 60 gram
  • fijne kristalsuiker*
  • 25 gram
  • roomboter*
  • *In het boek wordt 90 gram kristalsuiker en 175 gram boter gebruikt. Als je dat volgt wordt het inderdaad meer een crème en zal het wat luchtiger en bleker zijn. Dit kost echter ook meer tijd omdat je dan goed tussentijds moet koelen.

Benodigdheden

  • mengkom
  • deegroller
  • 6 bakringen (6 cm)
  • steelpannetje
  • bakbonen
  • siliconen mat (optioneel)

Instructies

  1. Meng in een kom bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout.
  2. Voeg de koude roomboter toe en wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
  3. Giet 1 eetlepel van het ei bij het mengsel en kneed tot een deeg. Wanneer het te droog is kun je nog een klein beetje extra ei toevoegen (te plakkerig? Voeg dan een klein beetje extra bloem toe).
  4. Vorm een bal van het deeg, wikkel in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast.
  5. Maak intussen de limoencrème (limoencurd).
  6. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  7. Breng de limoensap aan de kook, samen met 65 gram kristalsuiker.
  8. Klop de eieren op met het restant suiker (60 gram).
  9. Giet de warme sap met suiker bij de eieren, meng goed en giet het geheel terug in de pan.
  10. Breng de crème op laag vuur aan de kook en blijf met een pollepel roeren zodat het niet aanbrandt.
  11. Haal de limoencrème van het vuur. Wring intussen de gelatine uit. Na 5 minuten roer je de gelatine door de crème heen.
  12. Voeg de boter toe, samen met de zest en roer goed door. Laat de crème goed afkoelen.
  13. Intussen kun je de bodem gaan bakken.
  14. Kneed het deeg even door.
  15. Bestuif je werkblad goed en leg daar het deeg op, bestuif het deeg ook met bloem.
  16. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dik. Verdeel het deeg in 6 stukken en bekleed de bakringen of bakvorm ermee.
  17. Snijd wat overblijft weg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en zet de bodem even in de vriezer.
  18. Verwarm intussen de oven voor op 170 C.
  19. Haal na 5 - 10 minuten de vormpjes uit de vriezer, leg bakpapier op het deeg en vul met bakbonen (of droge rijst). Bak circa 8 minuten. Haal vervolgens de taartjes uit de oven, haal de bakbonen eruit en bak nog eens circa 4 - 5 minuten. Laat de bodems goed afkoelen op een draadrek.
  20. Vul een spuitzak met de limoencrème en spuit de vormpjes vol.
  21. Eet direct of bewaar in een luchtdichte trommel in de koelkast.
Tip: garneer met limoenExtra tip: limoen kleurt de crème niet groen. Toch een groene crème? Gebruik dan een paar druppels groene kleurstof.
1 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *