Romige snelle pastinaaksoep met brioche toast

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Hebben jullie weleens pastinaaksoep gegeten? Een heerlijk, fluweelzachte soep boordevol smaak. Je maakt het makkelijk zelf. Bijvoorbeeld als voorgerecht, lunch of als hoofdgerecht. Pastinaak is weer helemaal terug van weg geweest. Waar men het eerder schaarde onder de 'vergeten groenten', is het nu niet meer weg te denken uit het groenteassortiment.

Tussen jeans en pastinaaksoep

In het kader van de Dutch Design Week (DDW) werd mij gevraagd om een stukje design uit het dagelijks leven te kiezen en dit te vertalen naar een gerecht. Een leuke uitdaging natuurlijk! Al snel dacht ik aan kleding. Jeans, spijkerbroeken welteverstaan. Je denkt er misschien nu niet bij na als je je spijkerbroek aantrekt. Maar Levi Strauss ontwierp ooit de eerste spijkerbroek. Een item die denk ik iedereen wel in zijn kast heeft.

Klassiek maar niet ouderwets pastinaaksoep recept

Bovendien vond ik het extra leuk dat er heel veel jeansmakers van Nederlandse bodem zijn. Echt een stukje dagelijks design dus. Dat vertaalde ik naar deze vegetarische, romige pastinaaksoep met brioche toast en blauwe kruidenboter (jeansblauw natuurlijk). Onder het mom van 'klassiek, maar niet ouderwets'. Net als de jeans!

Voor extra verwijzingen naar de jeans versierde ik de soep met indigo-achtige eetbare viooltjes. Net als met een spijkerbroek: van een ogenschijnlijke simpele basic kun je zo een indrukwekkende verschijning maken.

Hungry for design

Wil jij meer design zien? Van 16 tot en met 24 oktober is het Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven met dit jaar het toepasselijke thema voor een foodblogger: 'hungry for design'. Meer soeprecepten vind je hier.

pastinaaksoep maken

Romige snelle pastinaaksoep met brioche toast

Romige snelle pastinaaksoep met brioche toast

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak (geschild)
  • 2 laurierblaadjes
  • 750 ml groentebouillon
  • 100 ml (plantaardige) room
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • voor de briochetoast en blauwe kruidenboter
  • 1/4 (plantaardige/vegan) brioche (of een aantal kleine brioche broodjes)
  • 4 el (plantaardige) boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl gedroogde bieslook
  • 1/2 tl blauwe spirulina
  • snufje grof zeezout

Benodigdheden

  • soeppan
  • staafmixer of blender
  • bakplaat

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  3. Snijd de pastinaak in grove stukken. Snijd ook de sjalot en de knoflook in grove stukken.
  4. Doe de pastinaak, sjalot, knoflook, laurierblaadjes en bouillon in de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
  5. Snijd intussen de brioche in dunne plakjes. Leg op de bakplaat en bak circa 3 minuten.
  6. Roer door de boter 1 teentje uitgeperste knoflook, grof zeezout, blauwe spirulina en gedroogde bieslook.
  7. Haal de laurierblaadjes uit de pan en pureer met staafmixer of blender tot een gladde soep. Giet de (plantaardige) room bij de soep en roer
  8. Garneer met toppings naar keuze (zie de tip hieronder) en serveer de briochetoast met de blauwe kruidenboter.
Tip: garneer de soep met pompoenpitten, cress, eetbare bloemen en een scheutje room. Rooster pastinaaklinten 3 minuten op 190 C voor een extra touch. Advertorial - i.s.m. Dutch Design Week

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.