Rijst bowl met tofu teriyaki

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wat eten we vanavond? Wat dacht je van heerlijk fluffy Basmati rijst met tofu teriyaki, sojabonen, avocado en ingelegde bloemkool? Deze rijst bowl zit boordevol smaak en kleur en is makkelijk zelf te maken. Niet alleen vegetarisch, maar helemaal plantaardig én dus perfect voor World Vegan Month (en natuurlijk alle andere maanden van het jaar ;-)) . Bovendien is het 4 november Divali, het hindoeïstische lichtjesfeest. Daar past deze feestelijke vegan bowl ook heel goed bij.

Basmati rijst

De basis is Pure Basmati rijst van Tilda. Tilda rijst is ook wel de 'champagne onder de rijst'. Het wordt geoogst aan de voet van het Himalaya-gebergte en uniek qua smaak, geur en textuur. De Pure Basmati rijst is ontzettend aromatisch, licht en luchtig. De perfecte basis voor een gerecht als deze. Wat groenten en op smaak gebrachte tofu erbij en je hebt een lekker avondmaaltje. Wil je sneller klaar zijn? Je kunt ook Tilda rijst in verschillende smaken gestoomd krijgen. Even in de magnetron en klaar! Je koopt de rijst bij Albert Heijn.

Tofu teriyaki

Een kom heerlijke Basmati rijst met smakelijke toppings. De teriyakisaus is heel makkelijk zelf te maken en maakt van de tofu echt een feestje. De bloemkool kun je inleggen. Of als je snel klaar wil zijn, kun je een 'cheat versie' maken van de ingelegde bloemkool. Stoom dan de bloemkoolroosjes kort tot ze gaar zijn. Dompel ze vervolgens in het mengsel van azijn, kurkuma, peperkorrels en suiker. Je kunt de bloemkool dan meteen gebruiken in plaats van deze ver van tevoren te maken.

Ps. nog meer lekkere recepten met de rijst van Tilda zien? Wat dacht je van rijst met tandoori spiesjes of snelle paella?

tofu teriyaki rice bowl

Rijst bowl met tofu teriyaki

Rijst bowl met tofu teriyaki

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram Tilda Pure Basmati rijst
  • 375 gram tofu
  • 2 tl maïzena
  • 4 el koud water
  • 3 el (glutenvrije) sojasaus
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl mirin
  • 1 tl olie (bijvoorbeeld pindaolie of kokosolie)
  • 200 gram sojabonen
  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 1 avocado
  • om de bloemkool in te maken:
  • 1 el suiker
  • 1 tl kurkuma
  • 200 ml azijn
  • 200 ml water
  • peperkorrels
  • 1 groene peper
  • 4 blaadjes laurier

Benodigdheden

  • koekenpan
  • kookpan of rijstkoker
  • optioneel: steelpan en weckpot
 

Instructies

  1. Maak eerst de ingelegde bloemkool. Heb je daar geen tijd voor? Kijk dan in de intro voor een snel alternatief! Doe de azijn, het water, de suiker en de kurkuma in een pannetje en breng aan de kook. Kook enkele minuten. Was de bloemkool goed en snijd in kleine roosjes. Doe ze in een weckpot en giet de hete vloeistof er voorzichtig overheen tot alle bloemkool onder water staat. Voeg laurier, peperkorrels en groene (of rode) peper toe. Wanneer de pot volledig is afgekoeld, zet je deze in de koelkast. Laat dit minimaal 12 uur staan.
  2. Bereid de Tilda Pure Basmati rijst volgens de instructies op de verpakking. Dit kun je doen met een kookpan of een rijstkoker.
  3. Dep de tofu met keukenpapier goed droog. Zet een zware pan op de tofu om het vocht er goed uit te krijgen. Snijd de tofu in blokjes van circa 3 x 3 cm. Doe de tofu in een kom met 1 tl maïzena en schep goed om.
  4. Meng in een kommetje 1 tl maïzena, 1 teentje fijngehakte knoflook, gember, sojasaus, mirin en water. Roer tot je geen klontjes ziet.
  5. Zet de koekenpan op middelhoog vuur, giet olie in de pan en bak de tofu rondom gaar. Giet de saus die je zojuist hebt gemaakt erbij. Blijf goed omscheppen en zet het vuur uit als de saus de juiste dikte heeft en de tofu is bedekt met saus.
  6. Verdeel de rijst over de borden. Leg hier de tofu teriyaki, sojabonen, avocadoreepjes en (ingelegde) bloemkool op.
  7. Maak eventueel af met verse koriander en chilivlokken.
Advertorial - i.s.m. Tilda 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *