Vegetarische tandoori spiesjes met rijst en komkommer

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

De Week Zonder Vlees gaat weer van start en dat leek me een perfect moment om deze heerlijke rijstbowl met tandoori tofu-spiesje met jullie te delen. Het recept voor tandoori zit al heel lang in mijn repertoire. Tot een aantal jaren geleden altijd met kip. Maar je kunt er dus ook heerlijke vegetarische tofu spiesjes mee maken. Die maakte ik nu voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst!

Tandoori met rijst

De rijst die ik gebruik, is niet zomaar rijst, maar gestoomde koriander-limoen Basmati rijst. Deze heerlijk aromatische rijst is superzacht van smaak en bereid je in 2 minuten in de magnetron. Ideaal! Tilda rijst is de perfecte basis voor smaakvolle en aromatische gerechten waarbij het water je in de mond loopt. Dus ook voor onze tandoori tofu bowl! Van deze magnetron variant van Tilda heb je trouwens meerdere smaken. Mocht je dus geen koriander fan zijn, dan kun je ook gaan voor bijvoorbeeld kokos-chili-citroengras, jasmijn of naturel Basmati.

Zelf tandoori kruidenmix maken

Mijn tandoori kruidenmix is altijd zo'n succes dat wij hem zelfs als huwelijks bedankje aan al onze gasten destijds hebben uitgedeeld. Daarbij de boodschap 'thank you for spicing up our wedding'. Super leuk en makkelijk om zelf te maken. Iets verder in deze blog leg ik uit wat je nodig hebt voor de perfecte tandoori mix.

Naast de tandoorikruiden, is het supersimpel. Plantaardige of reguliere yoghurt, knoflook en citroensap. Je kunt RVS spiezen gebruiken of houten prikkers even in water weken. De tandoori tofu serveren we met rijst en ingelegde komkommer. De blokjes ananas zijn optioneel, maar ik zelf houd wel van een fruitige twist aan mijn eten.

Ook proberen? Je kunt de rijst van Tilda kopen bij Albert Heijn.

vegetarische tandoori spiesjes

Recept voor je eigen tandoorikruidenmix

Met het recept hieronder kun je zo'n 3-4 keer doen. Dat is geen probleem, denk ik! Want ik wed dat je hiervan gaat smullen.

  • 5 el paprikapoeder
  • 2 el korianderzaad (ketoembar)
  • 2 el komijnzaad (djintan)
  • 1 el gember
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • snufje zout

Meng alle kruiden en doe in een goed afgesloten glazen potje.

Vegetarische tandoori spiesjes met rijst en komkommer

Vegetarische tandoori spiesjes met rijst en komkommer

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 20 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • voor de spiesjes:
  • 375 gram tofu
  • 3 el (plantaardige) yoghurt
  • 2 el tandoorikruiden*
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el vers citroensap
  • voor de komkommer:
  • 1 komkommer (in dunne plakjes gesneden)
  • 2 el azijn
  • 1/8 tl chilivlokken
  • peper en zout
  • verder nodig:
  • 250 gram Tilda limoen-koriander gestoomde rijst
  • 150 gram ananas stukjes
  • om te garneren: verse koriander en limoen
  • *zie intro voor recept om zelf tandoorikruiden te mengen

Benodigdheden

  • grillpan, grillplaat of bakplaat
  • magnetron
  • glazen kom om de tofu in te marineren

Instructies

  1. Laat de tofu goed uitlekken en dep met keukenrol droog. Snijd in blokjes van circa 3 x 3 cm.
  2. Marineer de tofu minimaal een uur van tevoren. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen. Meng in een kom 2 eetlepels van de tandoorikruiden met de (plantaardige) yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook en de citroen. Voeg de tofu blokjes toe. Dek goed af en zet minimaal een uur in de koelkast. Als je houten spiesjes gebruikt, kun je deze nu ook in water weken. Bij RVS spiezen is dit niet nodig.
  3. Maak de komkommer door de dunne schijfjes te mengen met azijn, chili vlokken en peper en zout.
  4. Rijg de tofu blokjes aan de spiesjes. Eventueel met stukjes ananas ertussen.
  5. Verhit de grillplaat of grillpan en giet olie in de pan. Je kunt de spiesjes ook op een bakplaat in de oven bakken. Doe dit dan 15 minuten op 180.
  6. Bak je de spiesjes op de grillplaat of grillpan aan beide kanten circa 4-5 minuten.
  7. Warm intussen de rijst op in de magnetron volgens de instructies op de verpakking.
  8. Serveer de tofu spiesjes met Tilda rijst, komkommer schijfjes en garneer met verse limoen en koriander.
Advertorial - i.s.m. Tilda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *