Aloo samosa’s (vegetarische Indiase pasteitjes)

  • voor 5 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Samosa's zijn Indiase pasteitjes. Aan de buitenkant deeg, aan de binnenkant een lekkere kruidige vulling. De vulling kan vlees bevatten of vegetarisch zijn. Een aantal jaren geleden had ik een simpele variant gemaakt. Nu riep Food From Claud Nine of Instagram op om mee te doen aan haar samosa challenge. Een mooi moment om er maar weer eens mee aan de slag te gaan! Helemaal gezien mijn (Caribisch-)Indiase achtergrond, konden deze niet op de blog ontbreken!

Gebakken

Ik ging voor een vegetarisch variant met aardappel ('aloo' in Hindi) en tuinerwten. Je kunt kant-en-klaar deeg gebruiken, maar ik maakte het zelf. Dat is supermakkelijk, dus ik kan dat zeker aanraden! Vaak worden samosa's trouwens gefrituurd. Mijn pasteitjes, bakte ik gewoon in de oven. Met een super lekker, bros deeg als resultaat. Echt een aanrader!

Pepersaus

Door door het deeg een beetje kurkuma te mengen krijg je de mooie, zo kenmerkende, gele kleur. Zo zien ze er nóg gezelliger uit. Leuk toch :-)? Deze Indiase pasteitjes eet je bijvoorbeeld als borrelhapje of fingerfood. Ze zijn ook lekker als voorgerecht of bijgerecht. Zo aten wij er geroosterde groenten bij. En natuurlijk serveer je er een lekkere pepersaus bij om in te dippen!

Vegan pastei

Ps. Normaal gebruik je in dit recept 'ghee' (geklarificeerde boter), maar ik ging voor een helemaal vegan variant. Daarom heb ik dit vervangen door olie. Ga jij deze pasteitjes ook maken? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)

Aloo samosa’s (vegetarische Indiase pasteitjes)

Aloo samosa’s (vegetarische Indiase pasteitjes)

Aanpassen porties:

voor 5 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 250 gram witte tarwebloem
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl zout
  • 60 ml water
  • 2 el olie (gesmolten kokosolie of olijfolie)
  • vulling:
  • 3 kruimige aardappels
  • 150 gram doperwten
  • 1 el garam massala
  • 1 tl verse gember
  • 5 takjes koriander
  • snufje zout

Benodigdheden

  • keukenmachine (optioneel)
  • deegroller (optioneel)
  • kookpan
  • koekenpan
  • bakplaat met bakpapier bekleed

Instructies

aloo samosa
  1. Meng in een grote mengkom bloem, zout en kurkuma. Voeg hier water en olie aan toe en meng met de deeghaak tot een soepel deeg. Is het nog te droog? Voeg dat druppel voor druppel extra water toe.
  2. Vorm een bal van het deeg, dek het af en zet apart tot je het gaat gebruiken.
  3. Schil de aardappels, snijd de aardappels in kleine blokjes en kook ze totdat ze gaar zijn. Giet de aardappelblokjes af.
  4. Blancheer vervolgens de erwten.
  5. Verhit een koekenpan en giet hier wat olie in. Verhit de olie en bak kort de garam masala. Voeg de gember toe, samen met de aardappelblokjes en de erwten en bak nog enkele minuten.
  6. Snijd de koriander fijn en roer door het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Verwarm de oven op 170 C en ga verder met het deeg. Verdeel het deeg in 5 balletjes.
  8. Rol het deeg uit tot een cirkel. Verdeel op de onderste helft 1/5 van het mengsel. Laat circa 1.5 centimeter van de randen vrij zodat je ze makkelijk kunt vouwen. Vouw de samosa dicht en druk de randen goed aan.
  9. Herhaal met de andere samosa's en leg ze op de bakplaat. Bak in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

5 reacties op “Aloo samosa’s (vegetarische Indiase pasteitjes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *